Annons:

Över 500 stjärnor i Hotellsverige

505 hotell i Sverige har blivit stjärnklassificerade drygt ett år efter att SHR satte igång med sitt -klassificeringssystem. Det innebär att 68 procent av medlemmarna nu är klassificerade. Rikard Bergsten, klassificeringschef på SHR tror att potentialen är 800 hotell.

– Vi räknar med att totalt 700 hotell skall vara klassificerade och skyltade under 2005. Problemet är att få med tillräckligt många en- och tvåstjärniga hotell. I Danmark, där systemet i motsats till Sverige är obligatoriskt, är andelen betydligt större, säger Rikard Bergsten, som i januari utsågs till Årets Turistfrämjare av Sveriges Turistjournalister och HSMAI på SHIE-mässan för sina insatser för klassificeringen.
De stora kedjorna var svårflirtade när systemet började i slutet av 2003. I höstas vände Radisson SAS och gick med och flera Choice-hotell har anslutit, speciellt i Stockholmsområdet. Men fortfarande är Scandic restriktivt.
Vilka effekter har klassificeringssystemet haft på hotellen första året?
– Det är svårt att mäta på grund av konjunkturproblemen. Men det finns tecken som visar att klassificeringen är viktig för hotellen. Flera
3-stjärniga hotell har investerat för att få en stjärna till. Allt fler söktjänster för mötesbranschen har med stjärnorna på sina sajter.
Visionen är att skapa ett nordiskt klassificeringssystem.
– Vi håller på att klassificera på Åland och undersöker möjligheterna för ett gemensamt system för baltstaterna. Men Norge och Finland har fortfarande inga klassificerings-system, säger Rikard Bergsten.
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

fakta
ANTAL KLASSIFICIERADE HOTELL I SVERIGE JAN. 2005
1 stjärna: 7 hotell
2 stjärnor: 17 hotell
3 stjärnor: 271 hotell
4 stjärnor: 200 hotell
5 stjärnor: 10 hotell

Kommentarer är stängda.