Annons:

Annons:

Petter Stordalens nya jätteköp i Stureplansgruppen

Petter Stordalen har köpt upp ännu mer av det svenska krogimperiet Stureplansgruppen. Nu äger den norska affärsmannen hela 40 procent av aktierna, skriver Dagens industri. Enligt tidningen bör prislappen för aktierna ha hamnat på omkring en kvarts miljard kronor – ett bud som Stordalen presenterade på en servett, berättar Expressen.

Nu har Johan Bonnier sålt sina 20 procent till den norska affärsmannen, samtidigt som vd:n Vimal Kovac sålt tio procent, rapporterar Dagens industri.

Den norska hotellmagnaten vill inte avslöja hur mycket han fick betala, men enligt Dagens industri är aktierna värda omkring en kvarts miljard kronor – baserat på beräkningar av Stureplansgruppens värde.

Enligt Dagens industri gjorde Petter Stordalen och Vimal Kovac affären på den italienska restaurangen L’Avventura i Stockholm förra sommaren – som för övrigt också ingår i nöjesimperiet.

– Mellan för- och varmrätt lade Petter fram en servett som han skrivit en siffra på och sa: ”det här betalar jag”. Då var det bara att säga ja rakt av, det var inte ens en diskussion om priset, säger Vimal Kovac till Dagens Industri.

Tidningen skriver att Stureplansgruppen och Nordic Choice, Stordalens hotellkoncern, har närmat sig varandra under de senaste åren. Stureplansgruppen, som traditionellt sett främst har drivit nattklubbar, blickar nu mot hotellbranschen – som man förvisso redan har en fot i sedan öppnandet av hotellet Bank 2018. Detta i kombination med sex nya restauranger har lett till att omsättningen i år har ökat från 1,2 till 1,35 miljarder kronor, samt ett förväntat rekordresultat på nästan 100 miljoner.

– Nu ser vi ut att gå mot två miljarder i omsättning inom fem år, säger Vimal Kovac till Dagens industri.

Tillsammans med Nordic Choice Hotels så är nu företagsgruppen nummer 1 vad gäller restaurangverksamhet i Stockholm. Med bolagens större muskler planeras det redan för ytterligare hotell och restaurangverksamhet på Sveriges främsta besöksmetropoler, enligt ett pressmeddelande.

– Efter ett år med Stordalen i bolaget så kan jag konstatera att vi aldrig har haft högre fart framåt, aldrig haft fler planer om framtiden och vi har dessutom aldrig varit finansiellt starkare än vad vi är nu. Det här är någonting som är bra för våra gäster, för de destinationer vi finns på och för besöksnäringen. Vi har den gemensamma målsättningen att vara Nordens mest spännande arbetsplats och ha det mest intressanta utbudet för våra gäster. Med den här affären tar vi oss dit med rekordfart, säger Vimal Kovac.

Det senaste året har Stureplansgruppen lanserat hyllade Bank Hotel i Stockholm och redan nästa år öppnar man en av Stockholms största uteserveringar på Riddarholmen samt en ny större konferens/event-anläggning i centrala Stockholm. Dessutom öppnas två nya restauranger.

De nya gemensamma musklerna som de två fristående företagsgrupperna Stureplansgruppen och Nordic Choice Hotels får kommer att skapa synergier, bland annat i form av inköp och IT. Även verksamheternas gäster kommer märka en förbättring då deras utbud ökar och genom att Stureplansgruppen kopplas till Nordic Choice Hotels lojalitetsprogram Nordic Choice Club.

Strawberry Equities tillträder aktierna den 1 juli 2019.

Efter köpet är Stureplansgruppens ägare

Vimal Kovac 50 procent
Strawberry Equities 40 procent
Holmström Equities10 procent.

.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.