Annons:

Rezidor tar miljonkostnad – stänger hotell i Bergen

Rezidor väljer att avsluta hyreskontraktet och sluta driva Radisson Blu Hotel Norge i Bergen. Kostnad: 75 miljoner norska kronor i ersättning till fastighetsägarna.

Den norska hotellmarknaden har drabbats hårt när världsmarknadspriset på olja rasat. Redan i december 2014 vinstvarnade Rezidor, just med hänvisning till det sjunkande oljepriset.

Samtidigt har många nybyggda hotell kommit ut på den norska marknaden. Hur kämpigt det är på flera orter i Norge visar sig nu övertydligt. Rezidor Hotel Group väljer att bryta hyreskontraktet med fastighetsägaren för Radisson Blu Hotel Norge i Bergen.

– Då marknadssituationen i Bergen försämrats på senare tid kommer Rezidor att lägga fullt fokus på vår andra fastighet i staden, säger Rezidors koncernchef Wolfgang M. Neumann i ett pressmeddelande.

Rezidor lämnar hotellet den 1 september i år. Hyresavtalet var på 20 år och för att bryta det har Rezidor kommit överens med fastighetsägarna att betala 75 miljoner norska kronor.

Rezidor har historiskt varit väletablerat i Norge, och omsättningen från den norska marknaden står för i runda slängar 25 procent av bolagets totala omsättning. Detta tack vare att bolaget har knappt 30 hotell i Norge, varav många i egen regi och inte som franchisehotell som i många andra länder.

Det andra hotellet Rezidor driver i Bergen, Radisson Blu Royal Hotel, har nyligen genomgått en omfattande renovering, med en investering på 250 miljoner norska kronor.

– Hyreskontraktet har förlängts och fastigheten utökats till 342 rum, säger Wolfgang M. Neumann

Rezidor Hotel Group har en portfölj med över 450 hotell i drift och under utveckling och med över 100 000 rum i 80 länder. Huvudstrategin är ”asset-light”, det vill säga att teckna franchise- och managementavtal. I juni förra året sa bolaget dock att man är öppna för att teckna hyresavtal igen i Norden. Nu valde man alltså att avsluta ett hyresavtal.

2 kommentarer

  1. Daniel H: Hotellet de forlater heter Radisson Blu Hotel Norge, ikke Radisson Blu Hotel Bergen...
    • travel_admin: Tack för påpekandet, det är ändrat. /Daniel Hirsch, Travel News