Annons:

Premium

Sex and drugs and rock´n´roll-hotellet öppet igen

Hotel Chelsea är förmodligen världens mest mytomspunna hotell. Precis allt har utspelat sig på West 23rd Street i New York. Nu har det öppnats igen efter elva svåra år av strider med staden och renoveringar. Text: Janne Sundling

New Yorks Hotel Chelsea blev ett hem för excentriker från första början. 

Arkitekten, Philip Hubert, en franskfödd idealist, hade tänkt sig Chelsea som ett kooperativ där boende skulle kunna minska sina utgifter genom att dela kostnader för boende, bränsle och mat och frigöra tid för kreativa sysselsättningar.

Byggnaden stod färdig 1884 med ljudisolerade väggar för att skilja pianister från romanförfattare. Den hade en takträdgård för stjärnskådning och uppträdande.

Här kunde man hitta Mark Twain i matsalen och en dansande Isadora Duncan på övervåningen. Även när kooperativet misslyckats och det blev ett hotell, fortsatte det locka till sig kreativa yrkesmänniskor. 

Även den stora depressionen var bra för Chelseas artister. Hotellet gick i konkurs och köptes av ett syndikat av ungerska invandrare under ledning av hotellägaren David Bard. Han älskade artister och konstnärer och värd för Dylan Thomas, Brendan Behan, Thomas Wolfe och andra som hade blivit avstängda från alla respektabla hotell i stan. 

1960 drog sig Arthur Miller sig tillbaka hit efter att ha separerat från Marilyn Monroe. Han beskrev att hotellet var ”nästan en slum”, möblerat med billiga saker från ”Guatemala kanske eller yttre Queens. Men han fann också ett blomstrande konstnärligt liv. 

Glansdagarna…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium