Annons:

Stordalen: Jag kan inte rädda oss – blöder 250 miljoner

Petter Stordalens hotellimperium Nordic Choice har 10 miljarder norska kronor i skulder och blöder 250 miljoner i månaden till följd av coronakrisen, skriver Dagens Næringsliv.

Stordalen vädjar nu om ett räddningspaket från den norska regeringen.

– Jag har inga medel utanför företagen som kan hjälpa oss i den här situationen, säger han.

Enligt ägardatatjänsten Holdings äger Stordalen aktier för 335 miljoner kronor i bland annat Catella, Nent och Stillfront.

24 kommentarer

 1. Susanna K: Lite komiskt att du kan läsa kommentarer om andra aktörer i branschen där de beskylls för oansvarigt beteende, för snabb tillväxt, inga buffertar för kris, byggt dyra hotell m.m. Jag tycker Petter är en fantastisk personlighet, men är det någonstans där allt krut gått till expansion och galna tillställningar så är det i denne mans bolag, ingen buffert här inte. Medans Nordic Choice just nu skjuter ut det mesta som finns inom bolaget, så finns det andra aktörer som tar ett betydligt större ansvar för personal och framtiden. Hoppas verkligen så många som möjligt i vår bransch överlever ..
 2. Sven: Leasad Porsche vräkiga bostäder i innerstan , spela Allan, nu är de kris då ska skattebetalarna stå för kostnaderna, GLÖM DET
 3. David: Många på branschen har sagt att Petter kommer vara i trubbel om räntan går upp eller efterfrågan dyker. Vi får se om de har rätt
 4. En branschkollega: Nordic Choice har spelat poker på mycket hög nivå under många år i sin expansionsjakt och skrivit på orimliga och höga hyresavtal för att få bort andra seriösa hotelloperatörer i avtalsdiskussioner från attraktiva lägen. Det har fungerat genom hög cashflow på befintliga hotell, nu när cashflow närmast är noll faller kortleken och det går fort. Jag lider med alla duktiga medarbetare som kommer drabbas av detta nu.
 5. Pontus: @Susanna K Jag håller helt med dig och tycker det är väldigt märkligt att dessa kommentarar inte syns nu - kan nog vara att vissa personer hyser personligt agg mot vissa hotellkedjor, vem vet ;) Dock hoppas jag verkligen att vi klarar oss genom den här krisen och att så många som möjligt får behålla sina jobb i vår bransch. Annars spår jag en väldigt svår tid för Sverige framöver.
 6. Tjänsteresande turist: Ingen unik situation för varken Sverige eller något hotell/hotellkedja, tvärtom! Hela världen tampas nu med samma problem, men vi i Sverige är ekonomiskt väl rustade jämfört med de flesta andra länderna i världen. Hoppas på det bästa!
 7. Branschkollega 2: Kunde inte skrivit det bättre själv ... ”skrivit på orimliga och höga hyresavtal för att få bort andra seriösa hotelloperatörer i avtalsdiskussioner från attraktiva lägen. Det har fungerat genom hög cashflow på befintliga hotell, nu när cashflow närmast är noll faller kortleken och det går fort” ... Choice har fått oförtjänt bra rykte och PR för arbetssätt och expansion. De har inte arbetat tillräckligt proffesionellt och det märks nu. I princip hela HK/Commerciella avd. sparkades förra veckan och nu börjar man förstör marknaden genom prisdumpning. Se och lär av andra aktörer som Radisson och Scandic. Ovärdigt av Choice.
 8. Branschkollega 3: Den som gapar efter mycket... Men ingen hade kunnat förutspå det här. Nu är det cash och likviditet och starka långsiktiga ägare det handlar om. Tror inte branschen kan hoppas alltför mycket på staten nu...andra verksamheter och jobb lär anses viktigare. Låt oss stötta varandra och hoppas på det bästa!
 9. Gert ullberg: Tycker uppriktigt synd om dig Stordalen du köpte ving o så kom corona vi åkte med dig till Thailand Jättebra resa hoppas du reder ut det jag gillar dig o din framåtanda Sen får alla belackare gnälla avund Kallar vi det Nöjd kund
 10. Sia: Man ska ta ansvar och expandera i lagom tack och inte ta över branschen och utestänga andra företag. Och när smällen kommer då kan man tåla det för då smällen också prids på övriga i branschen i lagom täckt.
 11. Stig Karlsson: Vi får hoppas att Ving klarar även denna kris!
 12. Lasse: Håller helt med ligger ute hela veckorna Choice är överlägset. Scandic lär av dom med allt. Bemötande medmera.
 13. Maria Persson: Jag hoppas att så många företag som möjligt kommer igenom den här förfärliga krisen så att folket i Sverige får behålla sina arbeten.
 14. Charlotte: Hur ska det nu gå med Ving?
 15. Knorrdalen: Ahhh blöd Petter blöd. Bara jag som tycker det är lite roligt? Kul om en så rik person får bli dödlig och gå på bidrag också. What goes up must come down 🪓😅!
 16. Charles Lindgren: Vi ska vara glada att det finns folk som Petter som ger många ett arbete att gå till. Hoppas han får hjälp och jag önskar honom lycka till. Skäms på er som gnäller på folk som skaffar arbete till tusental
 17. Vera: Varför stänger man inte vissa hotell, tillfälligt. Oavsett hotellkedja. Det måste det väl kosta mer att ha alla sina hotell öppna med alla omkostnader som ändå är och sen har man en handfull gäster på typ 300 rum. I Choice fall kunde man väl stänga Clarion Sthlm, Hobo och flertalet Confort och ha Sign som sitt huvudhotell dit alla blir flyttade..
 18. Jer vej int: Sent skall syndaren vakna. Ex-frugan drog i rättan tid. Nästan kuslig precision. Nåja, Gud hör bön......
 19. Emil: Många som är kritiska mot Petter och nästintill hånar. Väldigt moget. Folk verkar dock glömma att han, tillskillnad från t.ex Scandic har byggt upp sitt hotellimperium på egen hand och alltid funnits där som privatägare och brytt sig om sina anställda. Då tar en kris mer på denna typ av ägare än på stora bolag med många investerare och ägare
 20. Anna: Hur kan man kritisera Stordalen som skapat så många arbeten och tar hand om sin personal? Han vågade dessutom satsa på Ving! All heder åt honom 🙏
 21. Mr Tegnell: Burn baby burn, burn 😂🎶💯
 22. Sia: Ibland måste man hålla sig nere på jorden och inte sväva alltför mycket uppe i det blå. Turismbranschen är väldigt pengagiriga. Visst sänker branschen arbetslösheten och är en basnäring, men man bör också diskutera de hållbara och etiska frågorna.
 23. A: Säga vad man vill men fakta är att han sagt att han har 2 miljarder i cash. Får väl ta lite från sin pengapåse eller sälja sitt privatjet? Han har ingen kris. Går han omkull kommer nån annan driva hotellverksamheten vidare framtiden. https://www.expressen.se/gt/stordalens-hemlighet-tva-miljarder-i-cash/ Tycker inte synd om hans bolag. Dem anställda som får gå, det är dem det är synd om.
 24. Mikael, Göteborgar´n: Surt sa räven om rönnbären.... I goda tider lovordar man den som vågar att satsa och skapar 10 000 - tals arbetstillfällen. De ger, även om samhällets belackare inte vill ta de orden i sin mun, ett lyft till samhället och oss övriga som inte får vår utkomst därav. Om nu Nordic Choice , med Stordalen i täten, är marknadsetta är detta något som de har förtjänat. Du - NI - som i dessa tider ser ner på personer som tar ett STORT ansvar i samhället - borde sopa rent runt er egna dörr först. Sedan kan ni komma och briljera. Men något som inte har i debatten att göra är privatliv. I dessa tider när vi borde stötta varandra - önskar många död åt viss verksamhet. Ni belackare och illasinnade konkurrenter (?) tänk på hur många personer som inte kan återgå till sina arbeten när denna kris är förbi. @ Jer vej int: borde tänka över sitt ordval och vad hen siktar med den tveeggade... Som någon skrivit ... "är det bara jag som tycker det är lite roligt". Ja, det är nog så. Du är förhoppningsvis bland de unika. Jag tror fortfarande på Stordalen - han kommer att reda ut det här. Som en Fågel Fenix kommer han att resa sig ur askan!