Annons:

Premium

Världens bästa hotell utsett

I går kungjordes den allra första The World’s 50 Best Hotels-listan i form av en festlig gala på Guildhall i London. Travel News var på plats och fick en exklusiv intervju med vinnarhotellet Passalacqua. Av: Linda Iliste

”Mycket passion och mycket glädje. Vi är lyckliga över att vara här”

Passalacqua ligger i en anrik villa i Moltrasio intill Comosjön. Det består av 24 rum och sviter samt restaurang, bar, spa, utomhuspool, trädgårdar och en rad aktiviteter ingår i priset. Sedan det öppnade i juni 2022 har recensionerna i såväl svensk som internationell press varit lysande. 

Genom att bli det allra första hotellet någonsin att rankas nummer ett på en The World’s 50 Best Hotels-lista har man nu även skrivit historia. Travel News var på plats under prisutdelningen och fick en pratstund med Passalacquas ägare Valentina De Santis och general manager Silvio Vettorello. 

”Det skulle vara lätt att bli så exalterade att vi till exempel ville bygga ut, men vi kommer att behålla antalet rum”

Först och främst, hur känns det?

Valentina: Overkligt. Som en dröm. Bortom en dröm, tror jag, en dröm skulle inte vara så här fantastisk. Särskilt med tanke på att vi är ett litet hotell, oberoende och familjeägt, som öppnade för bara ett år sedan. Bortom våra vildaste fantasier, jag kan inte uttrycka det med andra ord. 

Det här är den allra första World’s 50 Best Hotels-listan. Hur skulle ni beskriva känslan i rummet ihop med era vänner och konkurrenter?


Sylvio: Mycket passion och mycket glädje. Vi är lyckliga över att vara här. Det har varit två dagar av firande, för alla. Nu är vi så klart överväldigade av att vi hamnade på scen som nummer ett, men för alla 50 av oss är det en stor ära bara att vara här. 

Valentina: Om jag kan lägga till något, så är det att ordet ”konkurrent” är fel. Vi är vänner och kollegor, och det här är ett gott exempel på hur vår gemenskap stärks. 

Vad skulle ni säga ligger bakom Passalacquas framgångar?

Sylvio: Å ena sidan ägarfamiljen – så som Valentina, hennes man och barn. Å andra sidan, de 100 personer som arbetar med oss. De är idel leenden, arbetar hårt och älskar hotellet. Jag tror att det kan vara hemligheten.

Valentina: Vi har inte mer än andra hotell på listan, eller andra hotell som inte är på listan för den delen. Comosjön är ett sagolikt resmål och fastigheten är underbar, många hotell har liknande förutsättningar. Det som gör oss speciella, är att det inte handlar om ett företag utan om kärlek och passion, om en familj som bryr sig om villan, de anställda och gästerna. Det är också arvet som villan i sig står för, vi har gjort historien till en viktig del av upplevelsen. 

Ett så här stort globalt erkännande för ett oberoende, litet boutiquehotell är en enorm prestation. Det kräver beslutsamhet och uthållighet. Vilka utmaningar har ni mött och hur har ni övervunnit dem? 

Valentina: Det kanske låter uppdiktat, men den här resan började i slutet av 2018 och vi har inte riktigt mött några utmaningar. Det har varit en upptrappning av kärlek – desto mer kärlek vi har investerat i villan och drömmen, desto mer kärlek har vi fått tillbaka. Vi står i skuld till många människor som stöttade oss från första början. Det betyder mycket när hotelldriften handlar om hjärta och kärlek, om människor och relationer. Vi har inte mycket muskler bakom oss men har lyckats komma hit, och det tror jag säger mycket.

Historien om Passalacqua är historien om en familj. Berätta gärna mer om det.

Valentina: Jag är tredje generationens hotellägare, och allt började med en dröm som min morfar hade på 1970-talet. Han jobbade med annat men köpte vårt första hotell Grand Hotel Tremezzo som han blivit förälskad i, och från den stunden har det handlat om kärlek. Mest beröm ska gå till min mamma och pappa. Jag är bara ansiktet just nu, de var – är – visionärerna, den stora motorn bakom det här lilla företaget. Som så mycket i livet hände Passalacqua av en slump. Av en ren tillfällighet upptäckte mina föräldrar att den här otroliga villan var till salu. De visste inte så mycket om den, och det i sig är ovanligt eftersom de flesta villorna runt Comosjön är så omtalade. Vi gick på visningen tillsammans och upplevde alla kärlek vid första ögonkastet, en känsla av att vi skulle kunna skapa något väldigt speciellt. Att vi är här i kväll visar klart och tydligt att den känsla stämde. 

Kommer bokningarna att gå i taket nu?

Sylvio: Vi får se! Besöksantalet på hemsidan har exploderat och vi har många nya följare i sociala medier. Det här är så klart en jättestor exponering för oss, vi är superlyckliga.

Valentina: Men vi har redan haft en fantastisk sommarsäsong. Vi har bara 24 rum, och jag vill inte att Passalacqua ska bli ett hotell som är omöjligt att boka. Jag hoppas att vi får ut mycket positivt av det här – jag önskar mig allt! – men vårt slutmål är inte att invaderas. Det är att vara konsekventa, fortsätta göra ett bra jobb och få gäster att känna sig välkomna. Det skulle vara lätt att bli så exalterade att vi till exempel ville bygga ut, men vi kommer att behålla antalet rum. Jag hoppas att Passalacqua i grund och botten förblir densamma, intima upplevelsen. 

Sylvio: Vi ser det här som en möjlighet, en motivering, att vidhålla den väg vi redan går. 

Vad händer härnäst?

Valentina: Min pappa har lärt mig att höja ribban varje dag. Vi kommer att hålla stängt mellan november och mars för att fixa med en del som var planerat redan innan vi öppnade men som vi inte hann få färdigt. Passalacqua hände som sagt av en slump, kanske kommer något annat också att hända av en slump – men det finns inget planerat. Framför allt vill vi i nuläget bara bli ännu bättre på vad vi varje dag redan gör. 

Ett rum i en villa på Passalacqua kostar från 29 000 kronor.

På nytt jobb