Annons:

Premium

Vi går husesyn på nya Ten Hotel i Upplands Väsby

Den färska hotellentreprenören Joakim Gip visar runt på sitt första hotell: Ten Hotel i Upplands Väsby. Första april öppnar dörrarna på det som ska bli en ny kedja med minst tio enheter i Sverige.

– Jag har alltid gillat hospitality, säger den nyblivna hotellentreprenören Joakim Gip när vi möts i en nästan färdig hotellfoajé på Ten Hotel i Upplands Väsby.

När Joakim arbetade med reklam och marknadsföring snittade han på 200 hotellnätter per år. Då var han verksam och arbetade med, och på kända reklambyråer som Nord & Co, Rönnbergs, Deutsch och Hall & Cederquist. Detta var på åttio- och nittiotalet. I slutet av 1980 talet fick H&M:s ägare Stefan Persson en idé att man skulle ha marknadsföringen inhouse. Joakim Gip var den som fick ansvar för verksamheten.

– Det fanns redan ett white room där H&M:s kläder skapades. Vi byggde upp ett red room för marknadsföringen. Många i reklambranschen trodde inte att det gick att vara kreativa där, men det gick, säger Joakim Gip.

Det blev faktiskt en pangsuccé och sen fick Joakim göra om resan flera gånger för varumärken som IKEA, Peak Performance, Patagonia och Hop Lun Group, både i Sverige och världen. På slutet bodde han några år i Hongkong. 

Men för två år sedan kom han och familjen tillbaka till Stockholm. 

Det var i egenskap av reklamkonsult på ett byggmöte som han sprang på konceptet bakom Ten Hotel första gången. Det slutade med att han blev hotelloperatör. 

Konceptet är att skapa hotellrum i en fabrik och sedan stapla dem på varandra. 

– Rummen byggs på en fabrik, det är ett löpande band. Allt är platsbyggt med hög precision. Det börjar med en platta och sedan gör man väggar och alla installationer. Det sista är att möblerna flyttas in. En ingenjör övervakar hela processen och besiktigar varje rum i detalj. Det säkerställer en mycket hög kvalitet och ändå kan vi bygga betydligt billigare än andra hotell, förklarar Joakim.

Han pratar varmt om allergifria lakan och en fantastiskt skön säng. På rummet finns också rejäla bagagebänkar, stort badrum med dimbara lampor och utanför vid garderoben en helkroppsspegel. 

– Många hotellrum saknar detta trots att hälften av alla affärsresenärer är kvinnor idag. Det är viktigt att de kan sminka sig och se hur de ser ut innan de lämnar rummet, säger Joakim Gip när vi går runt i hotellet.  

Alla rum har sin egen wifi och sin egen ventilationsanläggning. De har också sin egen balkong, men det finns inga balkongmöbler. 

Materialen är bland annat marmor, läder och ek. Förhoppning är att de ska se bättre ut om fem år än just nu. 

– Vi vill skapa något som tål tid. Krogen Rolfs Kök har funnits i över 30 år, men den ser bättre ut nu än när de öppnade. Det ska vara samma känsla här, att det blir snyggare när det är slitet. Rolfs kök ser också fortfarande modernt ut, förklarar Joakim Gip.

Priset per rum blir under en miljon med ovan teknik. Betydligt billigare än ett vanligt nybyggt hotellrum som kostar runt 1,5 miljoner. Fabriken bakom Ten Hotel heter Junior Living och gör även studentbostäder och vanliga lägenheter. De äger själva huset och tomten som det första Ten Hotel ligger på. 

Joakim Gip och hans partner Stefan Wahlén är operatörerna. De har känt varandra i femton år och ofta jobbat ihop. 

– Jag vet efter min tid på H&M och IKEA att man ska skapa hög kvalitet till en vettig kostnad utan att tumma på kvaliteten. Detta är för de många människorna, säger Joakim Gip och travesterar ett mycket känt Ingvar Kamprad citat. Det lär ursprungligen vara påhittat av Leon Nordin.

På Ten Hotel finns 194 rum, 174 är 20 kvadratmeter, och 20 Studios på 23 kvadratmeter. Alla Studioshar ett litet pentry. 

På det billigaste rummen finns bara en enkelsäng och ingen tv-skärm. När hotellet öppnar april kommer priset på dessa rum att starta från 400 kronor. 

– Det är vårt instegspris. Vill man ha frukost och tillgång till gym/bastu kostar det förstås mer, men det är vår botten, säger Joakim Gip. Han tycks  inte omedveten om att hemligheten bakom Ryanairs vinst pre corona stavas merförsäljning när väl kunden är ombord.

Totalt är hotellet på 8000 kvadratmeter. Det ligger på en 15 000 kvadratmeter stor tomt, det finns alltså gott om parkeringsplatser med laddningsstolpar för elbilar. Utanför huset brusar E4:an, det är 20 minuters bilresa in till staden och lika långt till Arlanda. I närheten finns två Scandic hotell. Det ena byggdes på åttiotalet av miljardären Lars Gullstedt och har en toppsvit som är en orgie i guld, speglar och mässing. (Detta lär ha varit Michael Jacksons favorithotell i Sverige.) 

– Det är 12 000 hotellnätter i området varje månad under pandemi år 2020 och det är klart att vi ska ha en rejäl bit av den kakan.

 

Området är Upplands Väsby och ja, det ser ganska annorlunda ut om vi jämför med Joakim Gips hemkvarter på Östermalm mitt i stan. 

Men närmaste granne är ett av Stockholmsområdets största padelbanor, Ultimate Padel.

– Vi ska självklart samarbeta med dem. De har byggt en centercourt och anställt ett gäng proffs från Spanien som tränare.  

Hotellet ska marknadsföras i sociala medier och på Google. 

Namnet hittade Joakim när han letade efter en bra dot.com-adress. Ten-Hotel med bindestreck var ledigt. 

Och ja, planen är att skapa fler hotell. Man tittar på en tomt utanför Göteborg och en i Skåne. Här vill man bygga minst 240 rum.

Men något köp av mark har det inte blivit än.

Planen från början var att öppna för ett år sedan, men sen kom pandemin. 

– Det hade kunnat bli katastrof om vi öppnade tidigare, säger Joakim. 

Nu trycker man på öppningsknappen i den första april och målet är inte bara att skapa ett hotell. Man vill också bli en hub för människor som bor och arbetar i området. På första plan finns ett stort loungeområde med mat- och fika platser. En trappa upp finns ett hundra kvadratmeter professionellt gym och bastu med stora fönster ut mot natur och motorväg.