Annons:

Vinet visar vägen på Winery

Ett vineri i lobbyn och coola rum med en industriell känsla, det ska göra nyöppnade The Winery Hotel i Solna till en framgång. Hotellets läge vid en motorvägskorsning kan ses som ett problem – eller som en fördel med utsikt över Brunnsviken.

Det är hotell nummer 30 som Ejnar Söder, 83 år, är med och öppnar sedan han drog igång med Esso Motor Hotell på 1960-talet. Via ett antal Star Hotel och bland annat Nordic Light har turen nu kommit till The Winery Hotel, som familjen Söder öppnar ihop med familjerna Östlundh och Ruhne.

Ihop med Marcus Östlundh, vd för hotellet och HKC Hotels, bjöd Ejnar Söder Travel News på en visning. När man kliver in i lobbyn möter blicken direkt hotellets unikitet: vineriet som syns bakom stora fönster bakom receptionen och baren.

– Här vinet alltid i centrum, säger Ejnar Söder.

I vineriet tillverkas vin av druvor som hämtas från Toscana, där familjen Rune driver en vingård. Att ha ett vineri i ett hotell fanns sedan tidigare i Sverige på konferensanläggningen Högberga Gård på Lidingö, men The Winery skyltar tydligare med det i verksamheten.

Hotellet gör visningar i fabriken, och gästerna kan även få vara med i tillverkning och köpa sina personliga flaskor.

I baren finns ett vinotek, automater där gästerna kan provsmaka upp till 40 olika viner genom att ladda ett särskilt kort med kontanter i receptionen. En trappa ner finns hotellets egen vinkällare.

– Vårt motto är att alla gäster ska kunna mer om vin när de åker härifrån än när de kom, säger Marcus Östlundh.

Alla 184 rum har fönster från golv till tak. Tegelväggarna är synliga intill fönstren och taken saknar innertak, det är rå betong som gäller.

– Vi ville skapa en industriell känsla. Inspirationen till det kommer från USA och Brooklyn, där det finns ”urban wineries” i den här stilen, säger Marcus Östlundh.

Men vintemat syns än tydligare. Väggarna går i en grön ton för att koppla till Toscanas vinodlingar. Men framför allt – på golven ligger korkoplast.

– Det är samma material som jag lade in i Esso Motor Hotell på 60-talet, säger Ejnar Söder.

Hälften av rummen har utsikt mot ett bostadsområde och Friends Arena, den andra mot E4 och Brunnsviken. Marcus Östlundh är inte orolig över läget vid motorvägen.

– Jag tror att många kommer att uppskatta utsikten mot Brunnsviken.

Vardagar är det fullt fokus på affärsresenärer, helger och sommaren satsar man på fritidsresenärer.

– Vi vänder oss mot vinälskare. Hotellen runtomkring har ganska låg beläggning på helger och sommaren, vi blir betydligt starkare där.

 

The Winery Hotel

Antal rum: 184.

Rumsstorlek: Cirka 20 kvadratmeter på de flesta.

Antal våningar: 6.

Konferenskapacitet: Tre lokaler som kan göras till en med plats för 250 personer.

Restaurang: Winery Kitchen, Terrano Deli samt en bar i lobbyn intill vinfabriken.

Övrig utrustning: Gym högst upp på plan 6 med utsikt över Brunnsviken, pool och bar på taket.

Läge: Rosenborgsgatan i Solna, intill Järva Krog där E18 och E4 möts.

Fastighetsägare: Fabege.

Operatör: Hotellrörelsen ägs av familjerna Söder, Östlundh och Rune.

Investering: Fabege cirka 350 miljoner kronor, hotelloperatören cirka 65 miljoner kronor.

Öppnade: Fastigheten är nybyggd och hotellet öppnade den 12 januari.

Specialitet: Hotellet sätter vinet i centrum. Hotellet har ett vineri bakom stora glasrutor i lobbyn där man gör visningar och där gäster kan få vara med i tillverkningsprocessen.

Målsättning: Alla besökare ska kunna mer om vin när de går därifrån än när de kom. 

Kommentarer är stängda.