Annons:

Visita: 9 000 hotell och restauranger kan försvinna

Coronapandemin hotar existensen för 9 000 hotell och restauranger om inte de får ytterligare stöd. Det visar en rapport från Visita tillsammans med analysföretaget HUI, rapporterar Dagens Industri.

Rapporten har kommit fram till att medianföretaget inom hotell och resturang kan klara sig utan hjälp i en till två månader. Mest akut är det för hotellföretagen på grund av hyrorna.

– Har man tappat 35-40 procent eller mer av sin omsättning bör man få ersättning på en skala utifrån tappet, säger Visitas vd Jonas Siljhammar till Dagens Industri.

Att det behövs göras mer inom besöksnäringen håller Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare, med om. Nyligen analyserade Stockholms Handelskammare bortfallet av utländsk turism från 15 mars fram till och med midsommardagen, 20 juni. Analysen visar att en konsumtion på 36 miljarder kronor väntas utebli om coronakrisen håller i sig under hela tidsperioden.

”För besöksnäringen och deras drygt 175.000 sysselsatta är det här dessvärre fruktansvärt negativa nyheter eftersom utländska turister normalt står för nästan hälften av den totala konsumtionen inom besöksnäringen. Det är en hel bransch som förblöder framför våra ögon just nu”, säger Stefan Westerberg till Di.

6 kommentarer

  1. Erik: Och själv sitter Siljhammar på en bekväm lön som VD för en branschförening vars medlemmar håller på att gå under
  2. Vio: Nu började ju Coronakrisen tur i oturen när turismen var som lägst i Sverige, och hotellen och besöksnäringen generellt ändå är inne i lågsäsong. Den riktiga statistiken kan man se först när den riktiga turistsäsongen vanligtvis sätter igång, och det är veckan efter midsommar fram till mitten av Augusti. Så jag tycker det är konstigt att man redan blöder så fruktansvärt mycket pengar Och vill ha hjälp från alla möjliga håll när den här tiden på året ändå är lågintäktsmånader.
  3. Roggan: Varför det blöder så mycket nu skall jag berätta för dig. Hotellen och restaurangerna lever på möten & event, konferenser samt affärsresenärer 8 månader av året. Övriga 4 månader är det turisterna som är levebrödet. Detta gör att besöknäringen med hotell och restauranger går under och 1000 tals anställda förlorar jobben dagligen. Dags att regeringen ser denna bransch och gör så att den överlever.
  4. Vio: @Roggan. Alla rycker i regeringen och vill ha hjälp just nu, vad skulle den hjälpen bestå av? Staten kan ju orimligen ställa upp med 100% till alla. Besöksnäringen kommer ju komma igång igen, och då kommer hotellen återigen vara full belagda i veckorna, kongresserna kommer också tillbaka osv osv och med det även arbetstillfällena. Ja, många har förlorat sina jobb men när arbetskraften återigen behövs så kommer majoriteten att få jobbet tillbaka. Att en del inte varit med i a-kassa osv är ju inget staten ska belastas för. I framtiden kanske också våra mest känsliga branscher har lärt sig något och kan vara mer förberedda om vi skulle ha oturen att drabbas av liknande kris igen. Avsätta pengar i en typ av krisfond t.ex
  5. P-O: Det är väl inte så jättenkelt att starta upp ett hotell som gått i konkurs.... Och om inte hotellet / företaget kan starta så finns det ju ingen som kan erbjuda jobbet även om det finns duktig personal och efterfrågan från kunderna. Därför behöver man hålla företaget under armarna. Överlever det krisen utan att gå i konkurs är det ju en annan sak att växla upp igen.
  6. Roggan: Håller med P-O. Det är jättesvårt att förstå för dem som inte jobbat i denna bransch. Många anställda är unga, på timme, vikariat och kanske inte vet om hur det fungerar med A.kassa .m.m Men idag blit ju folk av mued jobbet som har varit många år i branschen, inte lätt om de har familj och sitter med huslån m.m. Regeringen måste gå in och ge besöksnäringen stöd genom att lägga möten och övernattningar på hotell när det finns behov nu. När det senare börjar röra på sig igen skall staten lägga möten först på anläggningarna så att resten av marknaden ser att det fungerar att man kan mötas och bo igen. Detta måste branschen trycka på staten om. Kanske Viggo skall ta tag i det :)