Annons:

Personalbrist fördröjer återhämtning också i Hong Kong

När Kina och Hong Kong nu återstartar flygningarna igen efter nästan tre års uppehåll är problemen de samma som vi sett på de flesta ställen i världen efter pandemin. Brist på personal ställer till stora problem för trafiken. Text: Janne Sundling

Hongkongs ansträngningar för att återupprätta de internationella förbindelserna stöter på problem. Flygplatsen har nu 32 procent färre anställda än före pandemin, enligt de senaste siffrorna från flygplatsmyndigheten.

– Den betydande förlusten av arbetskraft är den avgörande faktorn som påverkar flygindustrin. Bristen omfattar inte bara piloter, flygvärdinnor och ingenjörer, utan också markpersonal, säger Perry Yiu, som representerar turistsektorn till Bloomberg.

Qantas Airways har fått återstarten av flyg med Melbourne försenad med tre månader till mitten av juni på grund av brist på arbetskraft hos dess entreprenör på Hong Kong International Airport. Arbetskraftsbegränsningar gör det svårt för det lokala nystartade företaget Greater Bay Airlines att lägga till flyg från Hong Kong, säger verkställande direktör Stanley Hui till Bloomberg News. 

Bristen på personal innebär att staden står inför en kamp för att få tillbaka kapaciteten till före 2020, då flygplatsen var världens tredje mest trafikerade i internationella passagerarvolymer. 

I januari var flygtrafikens rörelser bara 44 procent av nivån fyra år tidigare, medan passagerarantalet var 32 procent, visar uppgifter från Civil Aviation Department.

Jämför det med Londons Heathrow, där både flygtrafik och passagerarvolymer är mer än 90 procent av nivåerna före pandemin. I Singapore är siffran för båda cirka 77 procent.

– Vi saknar händer, vi måste fylla de lediga platserna, säger Yolanda Yu, vice ordförande i styrelsen för flygbolagsrepresentanter i Hong Kong.

Personalstyrkan på Cathay Pacific Airways stadens flaggskeppsbolag, sjönk med cirka 40 procent till cirka 16 000 anställda under första halvåret 2022 från slutet av 2019, enligt senaste resultatrapport.

Sedan augusti 2018 har Hong Kongs totala arbetsstyrka minskat med cirka 5 procent till 3,8 miljoner människor, enligt de senaste officiella siffrorna.

Hong Kong.

Till det ökade trycket bidrar den pågående utvandringen av invånare. Befolkningen minskade med 187 300, eller 2,5 procent, till 7,33 miljoner från slutet av 2019 till och med 2022. Stadens arbetskraft åldras också, medan födelsetalen 2021 var den lägsta som någonsin registrerats efter 1971. 

Lufttransporter och turister bidrog tidigare med cirka 33 miljarder dollar per år, vilket motsvarar cirka 10 procent av Hong Kongs bruttonationalprodukt, enligt en rapport publicerad av International Air Transport Association 2018.

En lösning som presenteras är att ta in arbetare från Kina och ge dem särskilda arbetstillstånd för att fylla lediga platser på flygplatsen.

Företag får i dag importera arbetare för att fylla jobb där de har ”verkliga svårigheter” att rekrytera finns lokalt, enligt stadens arbetslagsregler. 

Kommentarer är stängda.