Annons:

Biblioteket testar nu billån

Vid biblioteksdisken: Jag vill låna de här två böckerna och en elbil. Osannolikt? Inte i Åbo där biblioteket nu provar elbilslån. Text: Janne Sundling

Biblioteket säger att testet är det första i världen och kommer att pågå i tre veckor. Låntagarna i Åbo kommer snart att kunna låna en elbil vid sidan av böcker och annat material. Staden samarbetar med Toyota i Finland för att leverera tjänsten på prov i tre veckor från och med måndagen den 8 maj.

Lånekortsinnehavare kan låna den helelektriska Toyotabilen på biblioteket i sex timmar åt gången under vardagar och fyra och en halv timme på helger.

Elbilstestet är ”troligen” den första i sitt slag i världen, enligt Åbo stadsbibliotekstjänstchef Rebekka Pilppula.

– Vi var först i Finland med att införa en elektronisk biblioteksbuss. Nu erbjuder vi möjligheten att låna en elbil på biblioteket, och vi är förmodligen det första biblioteket i världen som gör det. I Åbo är det alltid en ära att vara den första, säger Pilppula i ett pressmeddelande.

Processen att låna bilen liknar den att låna en bok, säger biblioteket i releasen. Utöver ett lånekort måste kunderna uppvisa ett giltigt finskt körkort och får inte ha mer än 10 euro i utestående förseningsavgifter.

Om elbilen kommer att vara en permanent del av bibliotekets utbud efter att försöket avslutas den 28 maj är oklart, men Pilppula sa att det beror på resultatet.

Kommentarer är stängda.