Annons:

Biluthyrare tar strid mot Stim

En tvist mellan biluthyrarbranschen och Stim är under uppsegling. Branschförbundet Biluthyrarna Sverige har sagt upp avtalet och förbereder sig för strid. Branschen vill inte betala Stim för att man har bilstereo i bilarna.

Biluthyrarna Sverige, som är branschorganisation för biluthyrningsföretagen, sa i november upp det avtal man hade med Stim och Sami. Stim, Svenska tonsättares internationella musikbyrå, och Sami, Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation, bevakar upphovsmäns respektive artisters rättigheter. Det är till dem företag betalar för att få spela musik.

Sedan tidigare hade Biluthyrarna Sverige ett avtal med Stim och Sami. Medlemsföretagen i Biluthyrarna Sverige betalade om de hade bilstereo i sina bilar och på det sättet gjorde det möjligt för kunderna att lyssna på musik. Men nu är avtalet uppsagt.

– Från och med den 1 januari kommer våra medlemsföretag inte att betala längre, säger Roger Ekdahl, vd för Biluthyrarna Sverige.

Om Stim eller Sami skulle stämma något av medlemsföretagen i Biluthyrarna Sverige kommer organisationen att driva frågan, uppger Roger Ekdahl. En orsak är att en liknande tvist process förts i Norge. Där vann den norska biluthyrarbranschen i domstol mot Stim och Samis norska motsvarighet.

– De vann med motiveringen att hyrbilen inte är ett offentligt rum. Då sa vi upp avtalet med Stim och Sami, det är ingen skillnad på Norge och Sverige i det fallet, säger Roger Ekdahl.

Hur mycket biluthyrare i Sverige betalt till Stim och Sami vill inte Roger Ekdahl säga, men Svenska Dagbladet nämner summan 50 kronor per bil och år. Det dementerar Roger Ekdahl.

– Det är absolut mer än 50 kronor per bil och år, det kan jag säga.

Stims utgångspunkt är att kommersiella aktörer som tillhandahåller en källa för musikuppspelning ska betala för det, så länge musiken är ett mervärde för kunderna. Stims kommunikationschef Karin Jihde jämför med att hotellen betalar för att gästerna kan lyssna på musik via den tv som finns på rummen.

– Och hur attraktiv är en bil utan möjlighet att spela musik i den? frågar Karin Jihde.

Hon lägger ingen vikt vid att biluthyrarbranschen vann ett liknande ärende i Norge.

– Det har inget att göra med svensk rätt, säger Karin Jihde.

Nu har Stim och Sami stämt olika bolag i koncernen för Sixt, bland annat Fleetmanager. Det bolaget har aldrig betalat till Stim och Sami och har under flera år haft en tvist med de bägge organisationerna.

– Fleetmanager har protesterat mot det avtal som branschförbundet gjorde upp med Stim och Sami, med hänvisning till att de har en annan sorts uthyrning än våra andra medlemmar. De har ingen korttidsuthyrning, Fleetmanager tillhandahåller bilar till biluthyrning för deras licenstagare, bolag som hyr ut bilar under namnet Sixt, säger Roger Ekdahl.

Enligt Svenska Dagbladet har Stim stämt Fleetmanager på 300 000 kronor. När Stim stämmer ett bolag utgår organisationen från de upparbetade pengar man anser att företaget är skyldigt, uppger Karin Jihde.

– När Stim väljer att lämna in en stämningsansökan har man under en längre tid försökt att komma överens, oftast i flera år, säger hon.

Kommentarer är stängda.