Annons:

Premium

Han vill skapa reseindustrins Spotify

Visionen är klar: att skapa en paketresa och dela den ska vara lika enkelt som att göra en spellista på Spotify och lägga upp den i sociala medier. Men tror ni att Jari Virtanen på Stena Line Travel Group nöjer sig sig med denna gigantiska uppgift? Nej, han ska även få fler i Holland och Belgien att turista i Norden och har följaktligen köpt ett bolag med denna affärsidé. Och en hel del annat. Travel News har träffat en av svensk reseindustrins stora mångsysslare.

”Alla har ansvar för sin egen affär, min stab består av mig och en ekonomidirektör. Det är raka och enkla beslutsvägar”

Jari Virtanen har ett långt förflutet i reseindustrin i Norden. Hans resa började som många förstår av namnet i Finland. Han arbetade länge på TUI, men det var på Åland som han blev VD för Visitåland för första gången. Tyvärr tröttnade hans familj på Finlands Monaco och de drog vidare till Helsingborg där Jari blev delägare och vd på OTA:n Sembo. 

– Vi var bland de första i världen att sälja resor digitalt redan på tidigt nittiotal. Vi hade stora visioner, men vi skulle haft ännu större planer för då hade vi kanske varit Booking.com idag, säger Jari Virtanen och ler.

2008 köptes Sembo upp av ett av Nordens största företag i reseindustrin: Stena Line. Bolaget är ett privat familjebolag som ägs och styrs av Dan Sten Olsson, son till grundaren Sten A. Olsson. Jari Virtanen har varit koncernen trogen sedan dess. 

Under några år med start 2013 ledde han digitaliseringen av färjetrafiken, men det arbetet avslutades under corona. 

– Jag var först Chief Commercial Officer för privatresesegmentet till 2016 och sedan Chief Transformation Officer från 2016-2020.

När vi ses på Travel News kontor på Convendum i Stockholm har Jari Virtanen precis köpt ett holländskt resekoncern: Voigt Travel Holding, bolaget består av två bolag…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium!

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium