Annons:

Resor utanför skollov stoppas på flygplatsen

Ett föräldrapar i Stockholmsregionen riskerar höga böter för att de struntade i barnens skolplikt. I Tyskland väntar polisen på familjer vid flygplatser – de som inte har godkända ledighetsansökningar kan få böter eller åtalas, rapporterar SvD.

Sportlovsveckorna pågår i Sverige, och i samband med loven väljer vissa föräldrar att resa utomlands med sina barn. Men i vissa fall görs resorna även utanför skolloven, trots att det bryter mot skolplikten och föräldrarna riskerar böter. Flera fall har dykt upp i Sverige på senare år.

Frågan om föräldrar som semestrar när barnen borde gå i skola har blivit en brännande debatt i flera länder. Förra året året bötfälldes 350 000 föräldrar i England för otillåtna ledigheter under skolåret, enligt siffror från det brittiska skoldepartementet.

I England ligger boten på 60 brittiska pund, eller omkring 800 kronor, per sammanhängande ledighet. Som jämförelse så ligger den svenska boten på 1000 kronor per dag och per barn.

I Tyskland kontrollerar polisen sedan några år familjer vid gaterna på flygplatser, bland annat i Düsseldorf och på flera flygplatser i Bayern.

Även i Belgien, på Bryssels flygplats och vid tåget till London, har polis på senare år väntat på familjer som velat ta semester andra dagar än skolkalendern tillåter.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024