Annons:

Resor utanför skollov stoppas på flygplatsen

Ett föräldrapar i Stockholmsregionen riskerar höga böter för att de struntade i barnens skolplikt. I Tyskland väntar polisen på familjer vid flygplatser – de som inte har godkända ledighetsansökningar kan få böter eller åtalas, rapporterar SvD.

Sportlovsveckorna pågår i Sverige, och i samband med loven väljer vissa föräldrar att resa utomlands med sina barn. Men i vissa fall görs resorna även utanför skolloven, trots att det bryter mot skolplikten och föräldrarna riskerar böter. Flera fall har dykt upp i Sverige på senare år.

Frågan om föräldrar som semestrar när barnen borde gå i skola har blivit en brännande debatt i flera länder. Förra året året bötfälldes 350 000 föräldrar i England för otillåtna ledigheter under skolåret, enligt siffror från det brittiska skoldepartementet.

I England ligger boten på 60 brittiska pund, eller omkring 800 kronor, per sammanhängande ledighet. Som jämförelse så ligger den svenska boten på 1000 kronor per dag och per barn.

I Tyskland kontrollerar polisen sedan några år familjer vid gaterna på flygplatser, bland annat i Düsseldorf och på flera flygplatser i Bayern.

Även i Belgien, på Bryssels flygplats och vid tåget till London, har polis på senare år väntat på familjer som velat ta semester andra dagar än skolkalendern tillåter.

Kommentarer är stängda.