Annons:

EU-domstol slår fast: SAS pandemilån ÄR ok – Ryanair förlorar igen

EU-domstolen underkände på torsdagen samtliga Ryanairs invändningar mot Sveriges och Danmarks coronastöd på 1,5 miljarder svenska kronor var. Det tillkännagav domstolen i ett pressmeddelande. Beskedet är mycket välkommet på SAS som just nu befinner sig mitt i rekonstruktion.

Stödet utgjordes av en revolverande kreditfacilitet från varje land för att delvis kompensera flygbolaget för inställda flygningar på grund av coronapandemin.

EU-kommissionen godkände statsstödet i april 2020. Ryanair väckte talan mot stödet.

I april 2021 ogillade EU-domstolens lägre instans, tribunalen, denna talan. Ryanair överklagade då till den högre instansen, som också kallas EU-domstolen.

”I domarna i dag underkänner domstolen samtliga argument som framförts av Ryanair och fastställer således tribunalens domar”, skrev domstolen i pressmeddelandet.

Därmed ansåg domstolen att det var möjligt att begränsa statsstödet till endast SAS utan att andra flygbolag fick liknade stöd under pandemin.

Torsdagens beslut är ett av flera i tvister som Ryanair har drivit mot Sveriges och Danmarks stöd till SAS under pandemin.

I juli startade kommissionen en fördjupad granskning av Sveriges och Danmarks statsstöd på 11 miljarder svenska kronor.

Kommissionens preliminära syn är ändå att detta stöd är förenligt med reglerna för coronastöd, med undantag för mekanismen för återbetalning.

Kommentarer är stängda.

Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024