Annons:

SVT: Polisen misstänker brott när Arlanda Express spårade ur

Arlanda Express-tåget färdades i omkring 150 kilometer i timmen när det spårade ur. Ombord fanns 67 personer. Nu kan SVT avslöja att det funnits flera kända fel på rälsen. Samtidigt har polisen inlett en förundersökning om framkallande av fara för annan och vållande till kroppsskada.

Nu visar dokument som SVT tagit del av att det funnits flera kända fel på rälsen där tåget spårade ur. I protokoll framgår det att en banarbetare drygt två veckor innan urspårningen konstaterade att det fanns sprickor i växeln där urspårningen började.

“Sprickor funna i växel 106 i samband med underhåll”, skrev han den 9 maj.

När tåget mot Arlanda passerade samma plats morgonen den 27 maj spårade det ur och två personer skadades.

Haverikommissionen kom snabbt till platsen för att utreda orsaken och undersökte bland annat växeln. Nu har även polisen beslutat sig för att inleda en förundersökning gällande framkallande av fara för annan och vållande till kroppsskada. Det är fortfarande oklart vad som låg bakom olyckan.

– På tåget fanns både resenärer och personal vid urspårningen. Det har funnits en risk för alla som befunnit sig på tåget att bli allvarligt skadade, säger Robert Björk, kriminalinspektör och förundersökningsledare på polisen.

Bolaget A-train, som sköter driften och underhållet på platsen där tåget spårade ur, medger att det funnits problem.

Har det varit besiktningsanmärkningar på just den här platsen?

– Svar ja. Vi har anmärkningar på anläggningen, säger Magnus Zetterberg, vd på A-train som driver Arlanda Express.

Fanns det anmärkningar på just den här platsen som inte var åtgärdade?

– Jag har inga indikationer på att det var någon anmärkning som inte var åtgärdad. Nu tankar vi alla system för att ge information till Haverikommissionen, säger Magnus Zetterberg.

SVT har tidigare granskat hur tåg har spårat ur på grund av kända fel och brister, då har det oftast handlat om godståg på Trafikverkets järnvägsnät. I inget av dessa fall har någon fällts för brott.

Kommentarer är stängda.

Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024