Annons:

Stoppnål och tändsticka eller …….. och…….?

Är det en stoppnål eller något helt annat? Är det en tändsticka eller något helt annat? En skulptur inspirerad H.C. Andersens sagor skapar stor debatt i Odense. Text: Janne Sundling

– Det här är nog det mest omdiskuterade vi har gjort, säger stadsarkivarien.

– Det är meningslöst och sjukt att göra könsorgan och kalla det konst. Bara perversa och satanistiska dyrkare kan njuta av att titta på sådant skräp, skriver en kritiker.

Verket på gågatan i Odense anklagas för att vara perverst och pornografiskt, och flera uttrycker oro för att barn ska se skulpturerna. Även om de har funnits centralt i Odense sedan 1988.

För en månad sedan skrev stadsarkivarie Johnny Wøllekær en förklarande text till Facebook, där han hänvisade till skulpturen som restes i samband med firandet av stadens 1 000-åriga historia. Inlägget får fortfarande kommentarer. Både från dem som anser att de två HC Andersenhyllningarna ska bort, och från dem som tycker om arbetet.

– Det är nog det mest diskuterade inlägget vi har gjort, säger Wøllekær till Berlingske.

”Stoppnålen” består av röd svensk granit och ”tändstickan” av granit från Bornholm.

Den konstnärliga inspirationen kommer från H.C. Andersens saga från 1847. 

Enligt Johnny Wøllekær väckte båda delarna också uppståndelse när skulpturen invigdes på 80-talet.

– Enorma fallossymboler och erotiska inslag är numera ganska vanliga i konstvärlden – även i Odense, förklarar Wøllekær och framhåller att skulpturens skapare, konstnären Frede Troelsen, var väl medveten om symboliken.

– När skulpturen avtäcktes tyckte han att platsen var väl vald – mellan dam- och herrbutiken som då låg på hörnet, säger Johnny Wøllekær.

Tyvärr går det inte att fråga upphovsmannen till ”Stoppnålen” vad han tycker om debatten. Konstnären Frede Troelsen dog 2014.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024