Annons:

Höjt inkomstkrav kan bli ett hårt slag mot besöksnäringen

Nästan alla arbetskraftsinvandrare inom hotell- och restaurangnäringen skulle förlora sina arbetstillstånd om ett förslag om att höja inkomstkraven blir verklighet, visar en rapport från Almega. ”Mycket alarmerande”, säger Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjning på Visita till Besöksliv.

– Ett höjt inkomstkrav skulle begränsa möjligheten att rekrytera nyckelkompetenser och därmed försvåra näringens möjlighet att växa, utvecklas och skapa nya jobb, säger Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjning på Visita till Besöksliv.

Även om kravet inte höjs ända upp till medianinkomsten på arbetsmarknaden skulle det påverka branschen negativt. Rapporten visar att även ett inkomstkrav på 20 000 kronor i månaden skulle innebära att mer än var fjärde arbetskraftsinvandrare inom branschen skulle behöva lämna landet. Det betyder att var tredje köksbiträde och var fjärde kock skulle förlora sina arbetstillstånd.

Rapporten visar att 3 551 personer inom hotell- och restaurangbranschen var arbetskraftsinvandrare enligt de senaste siffrorna, som är från 2019. Drygt hälften var köks- och restaurangbiträden medan övriga var kockar och kallskänkor.

4 kommentarer

  1. Martin: Fast helt ärligt. Ska vi inte kunna ha realistiska krav på de som invandrar hit, bara för att hotell och restaurangnäringen kan få brist på arbetskraft?. Man tänker inte realistiskt när man uttalar sig, och det är väl knappast första gången som Visita verkar sakna verklighetsuppfattning.
  2. Reseräven: Kanske dags att höja lönerna i branschen. Så gästerna lär sig betala vad det kostar.
  3. Anonym: Tror inte branschen behöver vara rädd för att höja priserna just nu. Folk har levt mer eller mindre isolerade under 1½ års tid nu och är villiga att spendera. Höj priserna, och höj lönerna!
  4. chefen: Det är väl klart att vi måste ha en bransch där lönerna ligger så lågt att folk inte kan försörja sig... #vadgörfacket? #vadtjänarmanpåvisita?
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024