Annons:

Miraklet i vattnen utanför Louisiana: räddades efter 20 timmar

James Michael Grimes föll överbord på ett kryssningsfartyg men kunde räddas efter att ha varit vattnet i 20 timmar. – Detta är definitivt den övre änden av överlevnadsgränsen, förklarar räddningstjänsten. Text: Janne Sundling

”Grimes tog också det smarta beslut att ta av sig sina kläder så att de inte längre skulle tynga ner honom, vilket gjorde honom mer flytande”

Den 28-årige James Michael Grimes som ramlade av ett kryssningsfartyg natten överlevde mirakulöst eftersom en ”hela massa faktorer” fungerade ”perfekt”, enligt US Coast Guards.

Han hittades skakande av ett bulkfartyg, efter att han föll av fartyget Carnival Valor natten den 23 november. 

Grimes sågs senast vid 23-tiden. och anmäldes försvunnen dagen efter av sin familj. Grimes berättar för ABC:s ”Good Morning America” att han inte minns att han ramlade, bara när han vaknade i öppet hav mitt i natten.

– Jag var i vattnet utan någon båt i sikte, berättade han för ABC och tillade att han hade druckit ett par drinkar, men inte var full. 

Grimes beskrev de kommande 20 timmarna som en kamp för sitt liv. Han sa att han tillbringade mycket av den tiden med att trampa vatten, avvärja maneter och en varelse med fenor som han inte kunde identifiera. Han klarade sig igenom natten och nästa dag, tills natten kom igen. Han försökte äta föremål som flöt förbi, inklusive en bit bambu, för att behålla energin.

Till slut upptäckte ett fartyg Grimes och meddelade kustbevakningen, som räddade honom.

– Kustbevakningen har investerat mycket tid i teknik och utbildning för sök och räddning, så vi har många program som hjälper oss att avgöra hur länge någon kan överleva. Detta är definitivt den övre änden av överlevnadsgränsen, säger räddningstjänsten.

Överlevnadsexperten Cat Bigney menar att förmågan att hålla sig kall i situationer på liv eller död kan i slutändan rädda dig: 

– Det största hotet att döda dig i en överlevnadssituation är panik.

Grimes tog också det smarta beslut att ta av sig sina kläder så att de inte längre skulle tynga ner honom, vilket gjorde honom mer flytande.

Grimes fick behandling för chock, uttorkning och hypotermi efter räddningen men han kunde släppas efter några dagar. 

Hans räddare, Richard Hoefle, överlevnadstekniker inom flyget, sa att han trodde att Grimes bara hade några ögonblick av energi kvar när han räddades. Om båten som upptäckte Grimes eller räddningshelikoptern varit 10 eller 15 minuter senare, är det möjligt att Grimes inte skulle ha överlevt.

3 kommentarer

  1. Ove: Vems kläder tog han av sig.....????
  2. Ove: Vems kläder tar han av sig.....???
  3. Agneta: Tänkte detsamma när jag läste om hans kläder, men tror att det är direktöversatt från originalspråket, dvs engelskan.