Annons:

Rederier får miljardböter för stopp i Havanna

Efter att USA:s tidigare president Barack Obama lättade på embargot mot Kuba började internationella kryssningsbolag lägga till i Havanna. Något som, på grund av en aldrig använd lag från 1966, blev en kostsam historia.

En domstol i Florida har dömt fyra amerikanska och internationella kryssningsrederier att betala 109 miljoner dollar var, motsvarande 1,1 miljarder svenska kronor, för att ha lagt till i hamnen i den kubanska huvudstaden Havanna.

Hamnen ägdes tidigare av ett amerikanskt bolag men nationaliserades 1960 i kölvattnet av den kubanska revolutionen. Några år senare stiftades en lag i USA, Helms-Burton-lagen, som tillät amerikanska medborgare vars tillgångar exproprierats av Kuba att stämma den som gynnades ekonomiskt av tillgångarna.

Lagen var tänkt att avskräcka utländska investerare från att göra affärer med Kuba, men detta är första gången den används.

Tidigare var USA:s handelsembargo avskräckning nog, men när förrförre presidenten Barack Obama lättade på sanktionerna satte kryssningsfartygen kurs mot Havanna.

Något som nu visar sig ha blivit kostsamt. Domstolen menar att hamnavgifterna som kryssningsbolagen betalat borde ha tillfallit den ursprungliga ägaren.

”Baserat på lagens i första hand avskräckande syfte och de aktuella förseelserna är en ersättning på drygt 100 miljoner dollar per tilltalad helt klart rimlig”, skriver rätten i sitt beslut.

Kommentarer är stängda.