Annons:

Ett klavertrump för turismen

LEDARE På bilden ovanför står jag högst upp i Rockefeller Center. Utsikten över Manhattan är magnifik och runt omkring mig pratar människor på alla möjliga språk – spanska, italienska, franska, finska, norska, tyska, ryska och – inte minst – svenska. Det är många svenskar i New York den här veckan. Precis som det var förra veckan och veckan dessförinnan. Om fyra dagar är det presidentval.

När den här ledaren skrivs har det gått en tid sedan bilden togs. Donald Trump har varit USA:s president i några veckor och världen har bland annat fått lära sig att det finns något som heter ”alternativa fakta”. Världen har också fått lära sig att Trumps USA kommer att bygga en mur mot Mexiko, lämna frihandelsavtalet TPP och – vilket redan är verklighet – förbjuda människor från sju länder att resa till USA under en 90-dagarsperiod som inleddes i slutet av januari.*

Det måste i rättvisans namn föras till protokollet att en hel del håller med den impulsive presidenten, men väldigt många människor på väldigt många platser på vår jord är upprörda, rädda och ledsna. Protesterna är högljudda. Det öppna, välkomnande USA som många drömmer om att få resa till, håller på att sluta sig från omvärlden. På sina få veckor vid makten har Trump inte bara hunnit fatta en uppsjö av kontroversiella beslut, han har också lyckats sänka varumärket USA till bottennivåer.

Enligt SAS och Norwegian märks än så länge ingen nedgång i faktiska flygbokningar till USA, men när Flygresor.se analyserade cirka 2,5 miljoner flygsökningar under första och andra helgen efter Trumps tillträde som president avslöjades dramatiska siffror. Under hans första helg i presidentstolen hade andelen USA-sökningar minskat med 43 procent jämfört med 2016. En vecka senare låg minskningen på 47 procent.

Raset ligger i nivå med vad vi brukar se direkt efter terrorattacker som den i Paris 2015. Vid den typen av händelser är resenärernas minne dock oftast kort, inträffar ingen ny katastrof kommer ressuget igång igen ganska snart. I fallet USA vet vi fortfarande inte hur långvarig effekten blir, men en presidentperiod varar i fyra år.

Ett annat orosmoln är den protektionism som Trumpadministrationen förespråkar. Inte heller här har vi i dagsläget något facit, men ett minskat affärsutbyte med USA lär påverka underlaget för flygtrafik över Atlanten negativt. Hårt satsande Norwegian uppger exempelvis att affärsresandet till Nordamerika har blivit allt viktigare för flygbolaget. Det är därför en inte alltför vågad gissning att USA-flyget från Skandinavien, som på senare år ökat kraftigt, tvingas dra i handbromsen om Trump väljer att lämna frihandelsavtalet. Det betyder i sin tur att även om vi skandinaver skulle vilja resa till USA som tidigare, blir flygalternativen färre.

USA tar många risker med en president som Donald Trump. En är att förlora en stor mängd turister.

PER JOHNSSON
chefredaktör

* = Sedan ledaren skrevs har amerikanska utrikesdepartementet hävt Donald Trumps inreseförbud och gjort de visum som ogiltigförklarades av presidenten giltiga igen.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024