Annons:

Annons:

Airtours hakar på klimatkompensationsvågen.

Från och med den 5 juni kommer researrangören Airtours klimatkompensera för alla sina resor med GreenSeat som samarbetspartner. Klimatkompensationen kommer att gälla för flygresan och hotellvistelsen, oavsett flygbolag och hotell, enligt ett pressmeddelande. För några veckor sedan gick Ving och TUI ut med samma goda besked för miljön.

Resenärer som väljer att resa med Airtours kommer att få sin flygresa klimatkompenserad fullt ut, oavsett flygbolag. Klimatkompensationen fokuserar alltså inte bara på koldioxidutsläppen utan även på övriga växthusgasutsläpp från flygresorna såsom ångspår, sot och kväveoxid.

Klimatkompensationen för hotellvistelsen har tagits fram utifrån ett forskningsprojekt där Göteborgs universitet är huvudman. Där finns medeldata för vad hotell i olika länder släpper ut i snitt per natt.

– Samtidigt som vi vill kunna erbjuda våra resenärer fantastiska reseupplevelser, finns det ingen möjlighet att resa helt utan utsläpp. Därför är det oerhört viktigt för oss att jobba mot hållbara lösningar. Klimatkompensationen är ett sätt att ta ansvar för de utsläpp som en resa orsakar genom att förhindra motsvarande mängd på annat håll, säger Stefan Chatzopoulos, informationschef på Airtours.

Samarbete med GreenSeat
Airtours samarbetspartner GreenSeat är en del av ”Climate Neutral Group” som använder strikta kvalitetskriterier. Alla projekt är VCS- eller Gold Standard-certifierade och bidrar till FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Koldioxidutsläppen från resan beräknas med en så kallad GreenSeat-kalkylator i kombination med en zonmodell. GreenSeat arbetar med data och metod som publiceras av DEFRA (Department for Environment Food and Rural Affairs). Det projekt som Airtours i huvudsak valt att investera i är vindkraft i Indien som har standarden VCS (Verified Carbon Standard). Projektet ska ersätta fossila bränslen och på sätt motverka växthusgasutsläpp. Genom kompensationen säkerställs det att samma mängd CO2-utsläpp vid resorna förhindras på annat håll. Därtill bidrar projektet till de globala målen för hållbar utveckling, eftersom det skapar lokala arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt utan att förorena luften och exploatera naturtillgångar.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.