Annons:

Fler vill konferera via video och webb

Att satsa på videkonferenser och webbkonferenser i stället för resor är i fokus hos många företag inför nästa år. Det visar analysföretaget Resegeometris undersökning Forecast 2009, där 2 200 beslutsfattare och affärsresenärer tillfrågats om sitt resande nästa år. – Miljötrenden, som pekat rakt uppåt de senaste åren, har backat lite det senaste halvåret till förmån för ny teknik och kostnadsjakt. Det är ett tecken på sämre tider, även om det ännu inte är relevant att prata om någon kris, som det framställs i medierna, säger Jan Ogner, en av delägarna i Resegeometri.

Trenden bekräftas både av Forecast 2009, som sammanställdes i slutet av september, och den uppföljande panelgruppen, Nordic Business Travel Panel. En övervägande andel av de tillfrågade talar om ett oförändrat resande nästa år. Andelen som tror på en ökning är lika stor som de som tror på en minskning.
– Tidigare år har de flesta varit inne på att öka resandet. Men något tvärt slut på resandet är det inte fråga om.
På bara ett halvår har ny teknik för möten tagit över förstaplatsen när det gäller utmaningar inom företagens resande, följt av kostnadsbesparingar och nedskärning av administrativa kostnader. Tidigare ettan miljö kommer nu först på fjärde plats.
– Video-, webb- och telekonferenser sparar pengar. Samtidigt är de faktiskt ett sätt att möta miljökraven, säger Jan Borg, den andra delägaren i Resegeometri.
I dag säger sig bara 50 procent använda sig av ny teknik för möten. Men det finns potential. Resenärerna svarar att 35 procent av de interna mötena och 20 procent av de externa mötena skulle kunna ersättas av videokonferenser. Ändå tar bara en fjärdedel av företagen upp denna typ av teknik i sin resepolicy.
– En förutsättning för att få i gång användandet av video- och webbkonferenser är att detta ingår i resepolicyn. Samtidigt är en initial investering i teknik nödvändig, säger Jan Ogner.
I den privata sektorn är fokus större på kostnadsbesparingar, medan den offentliga sektorn fokuserar mer på miljö.
– Båda mynnar dock ut i samma sak, en ökad användning av teknik.
Det är stora skillnader mellan de nordiska länderna när det gäller fokus på ny mötesteknik. Danmark är det land som har minst fokus, medan Finland ligger i framkant med Sverige i hälarna.
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.

Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024