Annons:

Annons:

Nedgång av möten och resor till USA

Affärsresandet till USA minskar som en effekt av president Trumps reviderade inreseförbud till USA. Det visar en ny undersökning från GBTA.

Global Business Travel Association, GBTA, skickade i veckan ut en enkät till sina europeiska och amerikanska medlemmar där det frågades om vilka troliga effekter som president Trumps reviderade inreseförbud till USA kan ha på affärsresande och affärsmöten.

I svaren framgår att 47 procent av de europeiska företagen förväntar sig minskat affärsresande. Dessutom svarade 17 procent att de redan avbrutit affärsresor till USA på grund av den verkställande order som utfärdats.

Hos de amerikanska företagen var det några färre, 37 procent, som förväntade sig en minskning av företagsresor på grund av det reviderade inreseförbudet.

45 procent av de europeiska företagen angav att de kommer att vara mindre villiga att planera möten och events i USA framöver. 38 procent svarade att deras företag i mindre utsträckning kommer att skicka affärsresenärer till USA på grund av den verkställande ordern.

44 procent av de europeiska företagen rapporterade att deras organisation idag har utlandsplacerade anställda som kommer att påverkas av det aktuella reseförbudet. Dessutom angav 20 procent att det finns direktiv inom deras organisation om att avbryta eller fördröja resor för anställda som är medborgare i något av de länder som ingår i förbudet, enligt Sveriges Affärsreseförening, SBTA.

SBTA:s general manager Lotten Fowler menar att bilden av USA som en öppen destination förändrats i och med inreseförbudet. Hon noterar vidare specifikt att mötesindustrin i USA ser ut att drabbas hårt.

– Återstår att se hur den verkställande ordern i förlängningen kommer att påverka ekonomi, handel och sysselsättning, både i USA och Sverige, säger Lotten Fowler.

Undersökningen genomfördes online mellan 7-8 mars 2017. 148 europeiska travel managers/reseansvariga svarade,  51 av dessa verkar i de nordiska länderna. Undersökningen besvarades även av 176 amerikanska medlemmar under samma period.

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.