Annons:

Premium

Storklubbar som blir pengamaskiner och eventföretag

Ska Manchester United säljas för 50 miljarder kronor till Qatar? Köpenhamnslaget Brøndy, som har säsongspremiär på fredag, såldes nyligen till ett amerikansk bolag för reapris: 235 miljoner kronor. FC Köpenhamn driver badlanden Lalandia. Håller stora fotbollsklubbar på att bli globala eventföretag? Text: Janne Sundling

”Jag vill bara ha GFH (Global Football Holdings) ut ur min fotbollsklubb” och fick dagens största applåd.

De är naturligtvis långt fler på en hemmamatch. Men söndagen den 29 januari i år hade runt 500 fans infunnit sig på läktaren på Brøndbyhallen. Föreningen ville, som det hette, säkerställa en ”öppen och demokratisk process” kring att de nu får nya ägare i American Global Football Holdings.
Fler och fler europeiska klubbar kommer i globala konglomerats händer. Ägarna till dem ser en möjlighet att dra stor nytta av fotbollens outnyttjade kommersiella potential, fotbollsklubbarna blir allt mer av eventföretag, med höga kostnader för spektakulära spelarköp, upptrissade tv-rättigheter och merchandising.
Men fansen, som fruktar att man ska tappa sin identitet och föreningskänsla, ger sig allt oftare upp på barrikaderna.
Global Football Holdings tog över aktiemajoriteten i Brøndby IF från danske Jan Bech Andersen, för 156,8 miljoner danska kronor (235 miljoner SEK). De hade redan en portfölj bestående av belgiska SK Beveren, portugisiska Estoril Praia och ett delägande i Bundesligaklubben FC Augsburg. Dessutom har en av Global Football Holdings förgrundsfigurer, David Blitzer, även aktier i bland annat Crystal Palace i Premier League, en amerikansk ishockeyklubb och i basketlaget Philadelphia 76ers.
Där på läktaren tog en av fansen…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium