Annons:

Annons:

Konkurrensverket: Utred bokningssystemet för tåg – ”SJ helt dominerande”

Rådande biljettsystem för persontågtrafik skapar barriärer för andra aktörer än SJ, anser Konkurrensverket, som föreslår att regeringen utreder behovet av att göra om systemet:

”I dag är SJ:s bokningskanaler online helt dominerande vid försäljning av kommersiella persontågbiljetter i Sverige. Operatörer som bedriver konkurrerande trafik släpps inte in i systemet.”Två tågoperatörer, MTR Express och Saga Rail, klagade i fjol på att SJ vägrat att sälja deras biljetter via sina onlinekanaler. Enligt Saga Rail ledde det till att bolaget måste lägga ner sträckan Stockholm–Linköping efter några månaders verksamhet. MTR uppger att bolaget gått med förlust sedan etableringen 2015 på grund av SJ:s vägran, skriver Konkurrensverket.

De två klagomålen är avskrivna, men myndigheten påpekar för regeringen att en reglering av biljettförsäljning för kommersiell tågtrafik skulle kunna vara en lösning.

 

Kommentarer är stängda.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.