Annons:

Politikerna ångerfulla om tidigare krogstängning

Majoriteten bakom förslaget att tidsbegränsa uteserveringarna under veckorna i Köpenhamn börjar vackla. Politikerna börjar få kalla fötter. Text: Janne Sundling

”Den föreslagna stängningen har mötts av protester från över 21 000 personer som skrivit på ett upprop mot åtgärden”

Både Alternativet och Socialdemokraterna är nu beredda att backa på sitt stöd för att stoppa uteserveringen efter klockan 22 fem av veckans sju dagar.

– De har kalla fötter och ont i magen efter att förslaget fått så massiv kritik, så nu får man ta avstånd, säger Noa Redington, politisk kommentator på TV 2 och Politiken, till TV 2 Kosmopol.

– Den mycket knappa majoriteten här trodde att de hade ett vinnande fall, och att det fanns applåder och billiga poäng att hämta, bland annat från invånarna i Indre By, för att de kom på en lösning, säger Pia Allerslev, som har ett förflutet som borgmästare i Köpenhamn för Venstre, men i dag bland annat arbetar som politisk kommentator, till TV 2 Kosmopol.

De två partierna har blivit överraskade över motståndet. Det är tydligt att se, och det är därför man nu tar lite avstånd från förslaget, menar Pia Allerslev.

Bakom den knappa majoriteten, som ville stänga uteserveringen klockan 22.00 dagarna söndag till torsdag, stod SF, Socialdemokraterna, Alternativet och Höger.

I torsdags skickades förslaget på 12 veckors offentligt samråd.

– Vi har röstat för förslaget att gå på remiss. Det har kommit reaktioner och förfrågningar om det. Vad vi vill är att höra Köpenhamnsborna. Vi är väl medvetna om att detta är ett känsligt ämne, säger Birgitte Kehler Holst, gruppledare för Alternativet i Köpenhamn, till TV 2 Kosmopol.

Det socialdemokratiska partiets Marcus Vesterager ger samma besked till Politiken.

– Det som nämnden har kommit fram till är inte ett beslut om att uteserveringen i Köpenhamn ska upphöra klockan 22 söndag till torsdag, utan en presentation från oss till medborgarna, näringslivet och andra parter under en 12 veckors remissperiod, säger Marcus Vesterager till Politiken.

– De (den politiska majoriteten, red.) försöker ta tag i ett problem i staden som handlar om buller och dryckeskultur. Men med förslaget här har man skjutit med spridda hagel och har slagit på allt annat än vad som egentligen skulle lösa problemet. Tajmingen är dålig, åtgärderna är godtyckliga. Det finns en patient med en stor splitter i foten, där man har föreslagit att såga av benet, säger Noa Redington

Den föreslagna stängningen har mötts av protester från över 21 000 personer som skrivit på ett upprop mot åtgärden.

En kommentar

  1. Eirk: Att man överhuvudtaget tar ett sådant beslut, när pandemins effekter fortfarande ligger i hälarna. Det är helt obegripligt!
Konferensproducent till STS Alpresor
Sista ansökningsdag:
30 september 2023