Annons:

Så ska Petter Stordalen rädda sitt imperium ur krisen

Petter Stordalens intäkter är en skugga av sitt forna jag. Enligt uppgifter i norska Dagens Näringsliv är förlusterna 250 miljoner i månaden. Och den totala skulden är tio miljarder. Nu kämpar den norske hotell- och resemiljardären Petter Stordalen dygnet runt för att rädda sitt livsverk. Dagens industri har fått en intervju.

Vings överlevnad är oklar enligt Di.

”Min ambition, och mindset, är att ta alla mina bolag genom krisen. Alla ska med. Just Vings framtid är avhängig av hur länge Spanien är stängt”, säger Petter Stordalen, en av chartergruppens tre delägare.

Du har tidigare sagt att ni står vid avgrundens rand. Hur nära konkurs är ni?
”Där är vi inte. Vi var bland de första bolagen som såg att detta kunde komma och började tidigt säkra våra verksamheter. Vi gick in i krisen bättre rustade än någonsin, och har gått in med allt kapital vi har. Vi äger hotellen till 100 procent, och hjälper de bolag som vi är delägare i så gott vi kan.”

Hur mycket kapital handlar det om?
”Det är så många företag och går inte att säga exakt. Vi har ordnat finansiering av våra hotell- och byggprojekt och fullföljer ingångna avtal. Vi har bra bankstöd, fantastisk företagskultur, en ledning som jobbar dygnet runt och samarbete med andra aktörer: partners, banker, myndigheter, fastighetsägare, leverantörer och kunder.”

Gruppen har hög belåning och enligt senast kända bokslut för 2018, var andelen eget kapital under 23 procent.

Har du expanderat för fort och tagit för mycket risk?
”Jag gick in i 2020 med den starkaste balansräkningen någonsin och de största resurserna, som används nu. Men ingen kan stå utan gäster eller kunder. Då har vi bara utgifter.”

2 kommentarer

  1. Joakim: Svaret på frågan i rubriken finns tydligen i Di. För i artikeltexten fanns det inte.
  2. Wenche Werner: Hei Petter. Jeg föler med deg. Jeg har selv ett lite firma med 20 ansatte som opplever det samme som du. Vi er alle i samme bät bäde liten og stor og det er vondt ä permitere ansatte. Som du sier, Mälet er ä fä alle ansatte med gjennom denne krisen og at livsverket värt overlever. Jeg önsker deg og alle andre firmaledere i bransjen vär LYKKE TIL.