Annons:

Annons:

Norwegian blöder pengar – gör förlust med 980 miljoner

Flygbolaget Norwegian redovisar en förlust på 980,5 miljoner norska kronor, motsvarande 935 miljoner svenska kronor, före skatt i tredje kvartalet. Den fortsatta coronakrisen ledde till ett kundtapp på 91 procent, något bättre än tappet på 99 procent i andra kvartalet.

Trots att Norwegian fick ta del av statligt garanterade lån blödde man pengar. Vid slutet av andra kvartalet hade bolaget 4,98 miljarder norska kronor i kassan. Sedan dess har kassan krympt med 1,57 miljarder, skriver Dagens Næringsliv.
I går meddelade den norska regeringen att man avslår Norwegians ansökan om mer direkt stöd.

Bolaget ansökte om stöd på mellan 4 och 5 miljarder norska kronor av den norska staten – men fick nej, uppger två oberoende källor för E24. Varken flygbolaget eller regeringen vill bekräfta siffran, men näringsminister Iselin Nybø (V) har sagt att det handlade om ”ett betydande miljardbelopp”, skriver sajten.

Därmed är Norwegian tillsammans med British Airways de flygbolag som har fått minst statsstöd, enligt Norwegians egna beräkningar.

Under måndagskvällen meddelade flygbolaget att man tvingas permitterar ytterligare 1 600 anställda efter den norska regeringens besked.

Dessutom ska kapaciteten minskas ”avsevärt” och 15 av 21 flygplan som gått under pandemin kommer att parkeras.

Vd Jacob Schram upprepar också att regeringens besked är en ”besvikelse”.

– Jag ber uppriktigt om ursäkt till alla våra kollegor som nu drabbas, men det finns inget annat alternativ, säger han i pressmeddelandet.

Schram konstaterar samtidigt att bolaget före coronakrisen anställde 10 000 personer, men att bara 600 av dem snart kommer att vara kvar.

Tredje kvartalet
Omsättning: 1,29 miljarder norska kronor
2019: 14,4 miljarder norska kronor
Resultat före skatt: −980,5 miljoner norska kronor
2019: 2,2 miljarder norska kronor

En kommentar

  1. Anonym: Ja, det var ju kul så länge det varade. Detta bevisar väl också att utmärkelser och priser inte betyder ett dugg när det krisar. Norwegian har gjort en jäkla resa och den ska de vara stolta över. Men tyvärr är nog sagan på väg att ta slut Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

1 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.