Annons:

Livet har blivit gråare – nu söker vi äventyr

Det senaste året med inflation och krig i Ukraina har gjort vardagen gråare för 72 procent. Men för 65 procent hjälper resandet till att bli av med bekymmer. Och längtan efter att uppleva nya äventyr ökar. Under året har 30 procent sökt mer äventyr på semestern.

Äntligen semester! Men undersökningen visar att vi inte slappnar av på en gång, utan det tar i genomsnitt 2–3 dagar att gå ner i varv och komma in i semesterlunken. Kryssningsföretaget Norwegian Cruise Line granskar svenskarnas resvanor i en ny undersökning. 

72 procent håller med om att inflationen och kriget i Ukraina har gjort vardagen mer ”grå”. Men svenskarna har blivit mer äventyrliga, 32 procent har sökt mer äventyr och extraordinära upplevelser på semestern. Den ”gråare” vardagen har också varit en anledning till att 17 procent letar efter mer exotiska resmål än tidigare. Det gillar Norwegian Cruise Line:

Kevin Bubolz Europachef Norwegian Cruise Line.

– Under första halvåret av 2023 har vi sett en ökad efterfrågan från svenskar på de långa och mer extraordinära kryssningarna med unika och otraditionella resmål på samma semester. Vi utökar därför våra resor till Antarktis, Sydamerika, Afrika, Asien, Mellanöstern, Australien och Nya Zeeland, säger Kevin Bubolz, Managing Director Continental Europe, Israel, Middle East & Africa på NCL.

Att vardagen blivit gråare har också lett till att 29 procent av svenskarna rest oftare det senaste året. En stor mängd svenskar, 26 procent, skulle dock hellre spara ihop till en större resa än åka på flera småsemestrar under året.

Analysen visar också att 65 procent av svenskarna anser att en semester hjälper dem att fly från vardagen och glömma sina bekymmer. Trots detta tar det i snitt 2–3 dagar innan vi har befriats från vardagens stress och kommit in i semesterstämningen. Endast 17 procent kan anpassa sig till semestern på en dag och för 21 procent tar det två dagar att anpassa sig till semestern. För fem procent av oss svenskar tar det en hel vecka och lika många använder mer än 7 dagar till att växla om till semester. 

– Att resa runt i världen och uppleva nya saker är ett skönt avbrott i vardagen. Våra moderna fartyg har aktiviteter för alla smaker, säger Kevin Bubolz.

Kommentarer är stängda.