Annons:

100 000 resenärer drabbas av SAS bokningskaos

Över 100 000 SAS-resenärer påverkas av sommarens bokningskaos, bekräftar flygbolaget för Dagbladet. Det står klart efter att nästan samtliga kunder bokats om på grund av de 4 000 inställda semesterflygen som bolaget meddelade för ett par veckor sedan.

En del av kunderna ska ha bokats om på andra flighter trots att deras ursprungliga avgångar inte ställts in.

– Det är den mänskliga faktorn som har spelat in här, säger SAS presschef i Norge John Eckhoff till tidningen och tillägger att något blivit fel i samband med en ändring av ruttprogrammet.

”Analytikerna tror att förlusten före skatt kommer att landa på drygt 1,5 miljarder kronor”

Det krisande flygbolaget SAS förväntas även visa ännu en förlust i miljardklassen, uppger TT som har tagit del av en analys från Sydbank.

Analytikerna tror att förlusten före skatt kommer att landa på drygt 1,5 miljarder kronor, jämfört med en förlust på 2,5 miljarder kronor för samma period förra året. Både en dyr dollar och stigande bränslepriser slår hårt mot bolaget trots att resandet har ökat markant under perioden.

Enligt analysen förväntas omsättningen öka med 278 procent till 7,3, miljarder kronor. Samtidigt tar SAS en extra kostnad på 400 miljoner kronor till följd av en stigande dollar.

SAS räddningsprogram står still samtidigt som den höga skuldsättningen och kostnadssidan är utmanande. Det finns en stor risk att aktiekursen kommer falla från nuvarande nivå, skriver DNB i en analys som Direkt tagit del av.

Riktkursen sänks till 0,10 från 0,40 kronor, och säljrådet upprepas. Jämfört med fredagens stängningskurs på 0,97 kronor innebär det en nedsida på nära 90 procent.

DNB skriver att den nya riktkursen bättre reflekterar sänkningar av estimat samt risken för att nuvarande ägare kommer spädas ut kraftigt om omstöpningen av bolaget går enligt plan.

”SAS hade totala räntebärande skulder om 43 miljarder kronor i slutet av första kvartalet (inklusive hybridobligationer) och en kassaposition på 6,4 miljarder kronor”, noterar DNB.

Kommentarer är stängda.