Travel News bad våra tyckare svara på följande tre frågor:
1. Konkurrensen om turisterna hårdnar och det satsas stora pengar runt om i världen för att locka till sig nya resenärer. Vad måste Sverige göra för att stå sig i konkurrensen?
2. Hotellboomen i framför allt Stockholm fortsätter. Vad krävs av hotellen för att klara konkurrensen?
3. Vilka kompetenser saknas i resebranschen idag?
Christian Clemens, vd BRA.
1. Sverige bör ha bra förutsättningar, efter att ha bockat av Europas stora sevärdheter vill många asiater uppleva orörd natur och de nordiska länderna borde locka ännu mer framöver. Jag tror att ett framgångskoncept vore att fokusera på få men tydliga budskap om varför man skall semestra i Sverige.
2. Mitt intryck är att hotellen i Stockholm, inte minst med alla de nya ännu mer unika hotell som tillkommit och kommer att öppna inom kort, klarar konkurrensen utmärkt.
3. Lite mer rörlighet mellan olika branscher hade inte skadat, många jobbar inte bara i resebranschen hela karriären utan inom flyg, researrangör, rederi etc. Andra branscher borde snarare få upp ögonen betydligt mer för den kompetens som finns i vår bransch till exempel inom digital distribution.
Ulrika Rudqvist, digital strateg (f d marknadschef, Flygstolen
1. Jag tror att det blir väldigt svårt för Sverige att tävla som ensam aktör, snarare tror jag på att gå ihop med grannländerna och pusha Skandinavien som ett resmål, där man kan kombinera shopping, naturupplevelser och fantastisk mat.
2. Mer fokus på Tripadvisor. I andra länder är det självklart för hotell att jobba för höga betyg på Tripadvisor, och att be sina kunder skriva en recension där. Samma sak verkar inte finnas i Sverige.
3. Inom min arena, det vill säga digitalt, skulle jag inte säga någon. resebranschen är enormt långt fram, har varit länge, och är ett föredöme för andra branscher.
Martin Ahlberg, FIN-S Marknad och Kommunikation
1. Med facit i hand tror jag som gammal turistchef att vi i Sverige har gjort mycket rätt. Min uppfattning är dock att man till exempel på Visit Sweden ytterligare borde närma sig resebranschen. För att stärka hela regionens konkurrenskraft är ett utökat Östersjösamarbete dessutom önskvärt.
2. Att det går bra kan leda till onödigt höga priser. Kunden betalar idag ett högt pris för en internationellt sett låg servicenivå vilket är en farlig ekvation. Att skilja sig från mängden och ge service kunde vara ett sätt att säkerställa framgången.
3. Alla trängs av naturliga skäl på nätet och man tror att det räddar allt. Vi håller på att glömma det ”traditionella hantverket” och den mänskliga kontakt som är grunden i all kommunikation och en framgångsfaktor för oss i branschen. Har även uppfattningen att vårt revenuekunnande generellt är lågt!
Misho Kapil, marknadschef, Ticket
1. Sverige har ett starkt varumärke med potential att locka de som redan varit i London och Paris. Det krävs dock kreativa marknadsaktiviteter och kända artister och skådespelare kan vara bra talespersoner. För att förvandla intresset till resor behövs bra samarbeten med lokala researrangörer. Smidiga visumregler är en hygienfaktor.
2. Om man inte hittat en unik nisch så är prissättning och distribution avgörande i privatsegmentet. Distribution omfattar även bildval och hur man hanterar gästrecensioner. I affärssegmentet med många återkommande kunder så är det ännu viktigare att lyckas med serviceleveransen. Konferens och event är också jätteviktigt.
3. Precis som alla andra branscher så blir resebranschen allt mer datadriven, och det råder brist på analytiker och utvecklare. Situationen blir inte enklare av att vi konkurrerar med allt från banker till dagligvarukedjor och telekombolag om talangerna.