Annons:

Annons:

Airbnb räddar ”de kreativas” ekonomi

Ny data som Airbnb lanserat visar att över 10 procent av Airbnb-värdarna i Sverige arbetar inom den kreativa sektorn, så som med film, konst, design, mode eller musik. Samma siffra för Stockholmarna är 21 procent. För många av dessa värdar erbjuder uthyrningen en källa till inkomst som kan hjälpa dem att få ekonomin att gå ihop samtidigt som de arbetar med något de brinner för, enligt ett pressmeddelande.

Här är några nyckelsiffror:

Fler än en av tio Airbnb-värdar i Sverige arbetar inom den kreativa sektorn

  • 34 % av de värdar som arbetar inom den kreativa sektorn i Sverige förlitar sig på inkomst från Airbnb för att få ekonomin att gå ihop, där 39 % säger att inkomsten hjälper dem bo kvar i sina hem

  • 55 % de värdarna som arbetar med ett kreativt yrke är över 55 och 59 % är kvinnor

  • 21 % av Airbnb-värdarna i Stockholm arbetar inom den kreativa sektorn

Människor inom den kreativa sektorn behöver ibland sätt att öka intäkterna mellan sina projekt. De arbetar dessutom ofta borta och bor i städer som blir allt dyrare.  Möjligheten att enkelt hyra ut sitt hem har därmed blivit en värdefull källa till extrainkomster för dessa personer. Av de Airbnb-värdar som arbetar inom den kreativa sektorn i Sverige är det 39 % som säger att Airbnb hjälper dem ha råd att bo kvar i sina hem och 34 procent säger att de behöver intäkterna från uthyrningen för att ens få ihop ekonomin.

Data från Airbnb visar att 55 procent av de värdar som angett att de arbetar med ett kreativt yrke är över 50 år och att 59 procent är kvinnor.

Förutom att dela sin passion och sina hem med andra delar värdarna ofta också tips och råd kring kulturella aktiviteter eller platser sin stad. 72 procent av värdarna rekommenderade olika kulturella aktiviteter eller institutioner till sina gäster. Enligt siffrorna spenderar gästerna till dessa värdar i Sverige 17 % av sina resebudget på kulturella aktiviteter.

– Som hemland för ABBA, Astrid Lindgren, Ingmar Bergman och Vasamuseet är det inte konstigt att Sverige har en hel del värdar på Airbnb som arbetar inom kreativa yrken. Vi är stolta över att att Airbnb kan spela en roll i dessa människors liv genom att erbjuda möjlighet till en välbehövd extra inkomst. Det finns tusentals passionerade, kreativa värdar i Sverige och vi är glada över att bidra till att främja lokal kultur och konst som fostrar levande, inkluderande ekonomier i städer runt om i världen, säger Hadi Moussa, General Manager över Norra Europa, på Airbnb.

 

Om undersökningen

Data som citeras i detta material kommer från den senaste Airbnb Community Compact-undersökningen, i vilken över 110 000 värdar och gäster runt om i världen som använde Airbnb-plattformen under 2017 har svarat på. Värdar har angett inom vilken bransch de arbetar, vilket används för att räkna fram hur stor andel av Airbnb-värdarna som arbetar i den kreativa sektorn. Värdarna svarade också kring hur de använder sina inkomster från värdskapet på Airbnb. Gäster som reste med Airbnb under 2017 svarade kring vilka typer av aktiviteter de har deltagit i, vilket användes för att uppskatta gästernas deltagande i kulturella aktiviteter.

4 kommentarer

  1. Nisse: Och samtidigt konkurrerar de med professionella boendeanläggningar på ojämlika villkor. Vore roligare om de som arbetar inom de kreativa näringarna kunde leva på sitt jobb, så att de som verkar i besöksnäringen kan fortsätta arbeta i sin!
  2. Anders: Dessa inkomster betalar värdarna ingen skatt y. Knappast rättvist gentemot andra yrkesarbetande. Något måste göras för att jämställa alla avseende skatten.
  3. Calle: Airbnb är ett fantastiskt komplement. Dessvärre har vi så många opersonliga, anonyma hotellkedjor i Sverige. Airbnb är det enda sättet att finna något nytt , att få en upplevelse vid varje boende. Det får man inte inom dessa kedjor, tyvärr.
  4. Eivor: @Nisse "Och samtidigt konkurrerar de med professionella boendeanläggningar på ojämlika villkor. Vore roligare om de som arbetar inom de kreativa näringarna kunde leva på sitt jobb, så att de som verkar i besöksnäringen kan fortsätta arbeta i sin!" Nisse detta kallas marknadsekonomi. Marknadsekonomi finns inte för det är roligt, utan för det är mig veterligen mest praktiskt. Vissa kan försörja sig på fotboll pga människor betalar för det genom reklam, köper tröjor, inträde och tv abbonomang etc. Om människor är villiga att betala så skulle ju självklart fler inom kreativa yrken kunna försörja sig. Men nu prioriterar folk som de gör, det är upp till var och en efter sin förmåga att själv avgöra vad de skall göra med sina pengar. @Anders Dessa inkomster betalar värdarna ingen skatt y. Knappast rättvist gentemot andra yrkesarbetande. Något måste göras för att jämställa alla avseende skatten. Anders de är skatteskyldiga. Sen om de i verkligheten betalar skatt eller inte är en annan sak.

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.