“Man kan fråga sig hur det kan komma sig varför ett statligt tågbolag går så bra när ett (snart före detta) statligt flygbolag går så dåligt?”
SJ går som tåget. Det ser vi i SJ:s siffror för första kvartalet. Aldrig har SJ haft så höga intäkter under årets första kvartal som nu i år, nästan 2,5 miljarder. Och det kommer att bli bättre. Om inte pandemier eller lågkonjunkturer från Mordor dyker upp senare under året är det första kvartalet alltid årets sämsta. Resultatet för kvartalet imponerar kanske inte, ett EBITDA på 237 MSEK (9,5 procent) och ett resultat före skatt på 58 MSEK är inte så märkvärdigt. SJ skyller bland annat på Trafikverket och det nya planeringssystemet, MPK. Märkvärdigare blir resultatet om man tar rullande 12 månader (EBITDA 14,7 procent och ett resultat före skatt på 588 MSEK). Med ett eget kapital på cirka tre miljarder är avkastningen på det egna kapitalet nästan 20 procent(!) Man kan fråga sig hur det kan komma sig varför ett statligt tågbolag går så bra när ett (snart före detta) statligt flygbolag går så dåligt? Det ligger nära till hands att misstänka att reell konkurrens är så mycket större i flygbranschen än i tågbranschen. Så har inte heller tågresandet över tid ökat på samma sätt som flygresandet.
Själva biljettintäkterna ökade från 1165 MSEK Q1 2022 till 1694 MSEK under Q1 2023. Det är en ökning med 45 procent. Samtidigt ökade antalet resenärer med 33 procent. Det indikerar en prishöjning på cirka 10 procent. Denna rejält branta utveckling för den så kallade egentrafiken döljs på översta raden av det faktum att SJ har upphört med att köra den så kallade Öresundstrafiken som är en upphandlad trafik.
Nöjd-kund-index ligger på 73 och är stabilt men säger inte så mycket. Svenskt kvalitetsindex mäter regelbundet ett kvalitetsindex för persontransporter. SJ brukar komma sist i dessa mätningar och gjorde det vid senaste mätningen förra året också. Men SJ hade signifikant förbättrat sig med ett index på 64,9 mot branschsnittet 69,8. Som alla år vann Vy Bus4You. Tätt följda av flygbolagen Norwegian, BRA och SAS. MTRX och Snälltåget rankas båda högre än SJ.

“Man skulle till exempel kunna, som man gjort med Apoteket och Bilprovningen, dela upp det befintliga statliga bolaget och sälja de olika delarna. Säljplattformen SJ.se skulle då bli en självständig spelare. Vi skulle då snabbt få en fungerande tågmarknad”
Det är ganska lätt att tjuvkika in i SJ:s Q2-resultat. Det är bara att gå in på SJ:s hemsida och kolla vad en biljett Stockholm – Malmö kostar på fredag. Svaret är att alla avgångar från och med 09:21 på morgonen till 19:21 på kvällen är helt fullbokade, utom en. På 16:11-avgången finns det fortfarande kvar någon enstaka biljett i andra klass som ”slumpas” bort för 1555 SEK. Nästan lika illa är det på Göteborg, där är alla X2000-avgångar på eftermiddagen fullbokade. Men där finns också både MTRX och Flix. SJ kör dessutom utöver X2000 ett antal regionaltåg (som tar nästan fem timmar) och ett gammalt hederligt Intercity-tåg. Vill du åka till Göteborg med X2000 under 1000-lappen på fredag får du åka innan 09 eller 18:29 eller senare. Slutsats: Q2 2023 kommer att bli ett rekord!
Det är väl det här som är en del av förklaringen till SJ:s fantastiska ekonomiska resultat. Man är oerhört dominant på en marknad där det inte strömmar till kapacitet trots att den är utsåld till mycket höga priser. Att det är så beror på att SJ i det närmaste har ett de facto-monopol. På järnvägsmarknaden har staten två roller. Man är ägare till den dominerande aktörer och man sätter upp spelregler för marknaden. Uppenbart väger det tyngre att säkra det statliga bolagets ekonomiska resultat än att skapa en i praktiken välfungerande marknad. Tråkigt när det finns ett sådant sug i samhället efter att resa klimatsmart. Man skulle till exempel kunna, som man gjort med Apoteket och Bilprovningen, dela upp det befintliga statliga bolaget och sälja de olika delarna. Säljplattformen SJ.se skulle då bli en självständig spelare. Vi skulle då snabbt få en fungerande tågmarknad.

SJ har skrivit avtal om både nya snabbtåg och nya regionaltåg. Så ny kapacitet är på väg in. Men det kommer att ta flera år. Redan idag har SJ uppskattningsvis ca 60 lok och en sittplatskapacitet på ungefär 15 000 platser bara stående (de blev över när de nya ER1-motorvagnarna till Mälardalen levererades). De kan rulla i 160 km/h. En stilla undran: Vore inte denna kapacitet något att släppa lös?