Annons:

Premium

Analys: De vill bli världsledande – så går det för First Camp

First Camp fortsätter låna, växa genom förvärv och glädjas åt att allt fler hemestrar i husbil. I sommar väntas också de internationella gästerna återvända. Men man tjänar inga pengar. Av: Leif Holmkvist.

”First Camp lånar friskt för att växa, vilket sänker soliditeten till 12 procent.”

Ambitionerna är skyhöga, att bli ”världens ledande campingkedja”. I dag är First Camp störst i Skandinavien med 61 campingplatser där det finns 15 000 campingtomter och 2 400 stugor.

I fjol köptes bland annat Svenska Campingpärlor med nio campingplatser, danska Jesperhus Feriepark och Råbjerg Mile samt norska Norsjö Ferieland. I en pro formaredovisning nära nog dubblas First Camps intäkter och resultatet ökar med drygt 50 procent. Förvärven har finansierats med ett utökat obligationslån, noterat på Nasdaq, till 1 360 miljoner kronor.

I årsredovisningen för 2021 uppgår First Camps intäkter till 473 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 50 miljoner kronor. Men den höga belåningen kostar 47 miljoner kronor, vilket bara ger 3 miljoner på sista raden. Resultatet drogs ner med 18 miljoner av att de förvärvade campingarna drev under förlustmånader på vintern, men lyftes av att First Camp sålde en fastighet i Varberg med en reavinst på 27 miljoner.

De inköpta campingarna kostade drygt 400 miljoner kronor samtidigt som investeringar i befintliga campingar gjordes. Allt finansierades med höjda obligationslån på 660 miljoner, samtidigt som en kvarts miljard i gamla lån amorterats. First Camp lånar friskt för att växa, vilket sänker soliditeten till 12 procent.

First Camp tillhör de reseföretag som drabbats minst av pandemin och har tagit chansen att surfa på hemestervågen. Nu är koncernen marknadsledande i Sverige, stor i Danmark och ny i Norge. Det mesta pekar på att ledningen med vd Johan Söör i spetsen gjort det mesta rätt och skaffat ett bra läge inför fortsatt konsolidering. Det finns över 2 000 campingplatser i Skandinavien, men den största konkurrenten har bara ett dussin.

First Camp satsar också stort på att höja standarden för gästerna och kan då ta bättre betalt. Företagets satsning på nätbokning har också vuxit snabbt vilket ökar flexibiliteten för kunderna.

Här är några siffror som talar för First Camp:

Sverige är världens husvagnstätaste land och vi har näst flest husbilar per capita efter finländarna.

I fjol fanns 285 965 inregistrerade svenska husvagnar och 105 518 husbilar eller personbil klass 2 som de flesta formellt registreras som. 400 000 alltmer välutrustade små hem kan rulla på vägarna i sommar.

Och så lite kuriosa:

Husvagnar fanns redan på 1800-talet, då hästdragna. 1897 kom den första bildragna och 1948 började företaget SMV i Örebro tillverka svenska husvagnar. När bilismen slog igenom på 1950-talet hängde husvagnen så att säga på med tillverkare som Kabe, Polar och Cabby. Tyska Hymer var först att tillverka husbilar i Europa redan 1961.