“De nuvarande ägarnas aktier blir nedspädda till vattens värde och de enda som sagt sig beredda att lägga in nya pengar är danskarna”
När plånboken krymper gnuggar Lidls ägare händerna, för mat måste vi ha. Flyga måste vi inte, men Ryanairs ägare är ändå glada. Lågkonjunktur gynnar alltid den som har lågt pris och ändå tjänar pengar.
I dåliga tider går det att göra goda affärer för den som har pengar och mod. Det har tydligen Lufthansa, som vill köpa ITA, Italiens svar på SAS.
Alitalia började flyga redan 1946 över ett krigshärjat Italien på den tid när varje nation med självaktning skulle driva en ”flag carrier”. Principen var enkel, bolaget går back, men ägaren staten täcker upp med skattebetalarnas pengar. Det har ju gällt SAS ända in i våra dagar, trots börsnotering.

2009 hade Alitalia nått rullbanans ände, första gången. Bolaget rekonstruerades, privatiserades och slogs ihop med det konkursade Air One. Air France/KLM och Etihad gick in som delägare. Det gick inte ett dyft bättre och 2017 hoppade emiraten av som ägare.
Nu började den vilda jakten på nya ägare som slutade i en serie havererade förhandlingar. Covid blev räddningen för det sviktande bolaget. Italienska staten insåg att bolaget inte skulle överleva pandemin när sjukhusen runt Linate och Bergamo var Europas coronacentrum.
Finansministern blev åter helägare av gamla Alitalia, nu omdöpt till ITA. Men avsikten var att få bolaget ut på banan och sålt. Processen har nu pågått i drygt två år och rederiet MSC, Delta, Air France/KLM och Lufthansa har visat intresse.
I förra veckan lade Lufthansa ett konkret bud, vars innehåll inte offentliggjorts på annat sätt än att det i första skedet handlar om en minoritetspost, med avsikten att på sikt konsolidera bolaget i Lufthansa Group. Italienska regeringen har inte kommenterat budet.
Ute i skyltfönstret står också portugisiska TAP, en av få kvarvarande helstatliga ”national carrier”. Mycket talar för att bolaget blir uppköpt, kanske av IAG som redan äger Iberia.

Men för SAS och Finnair är det längre till affär. Finnair har drabbats orimligt hårt av kriget som skurit av de lönsamma flygvägarna och finska staten ställer upp för sitt bolag med nödvändiga lån. Men Finnair lär knappast gå att sälja så länge ryssarna krigar i Ukraina.
SAS måste krångla sig igenom Chapter 11-processen och den lär leda till att bolaget ändå får nya ägare när nytt kapital ska tas in. De nuvarande ägarnas aktier blir nedspädda till vattens värde och de enda som sagt sig beredda att lägga in nya pengar är danskarna.
Rimligen borde bolaget då lyftas bort från börsen, där de nyligen halkade ur large cap-listan. Då kanske danskarna kan hitta en delägare som vill satsa i ett sanerat bolag och göra Kastrup till Nordens flygnav.
Analys: Leif Holmkvist