Annons:

Blir det en sommar i Sverige? Så hittar du rätt boende att hyra

”Hemester” och ”svemester” är två något uttjatade uttryck. Men en semester i Sverige är alltjämt en trend. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver tänka på när du beger dig ut på jakt efter semesterboende att hyra – för att sommarsemestern ska bli så lyckad som möjligt.

I takt med att klimatfrågan blivit allt större, och inte minst efter pandemin som präglat våra liv, har många upptäckt att en sommar på hemmaplan kan vara ett fullgott alternativ. Svenskarna har fått upp ögonen för de många pärlor som vårt avlånga land erbjuder. Allt från Österlens stränder i söder till Höga kustens vandringsstråk i norr.

Har du planer på en sommarsemester i Sverige? Då börjar det bli hög tid att leta boende. Men vad ska man tänka på för att hitta rätt? 

Så är marknaden för att hyra bostad

Att bo på hotell kan vara det smidiga alternativet. Ofta ingår frukost och närhet till restauranger och nöjen. Men i regel är hotell det dyraste alternativet vad gäller semesterboenden. Vill man i stället ha mer pengar över till aktiviteter, och inte sällan större ytor att röra sig på, kan det vara en fördel att hyra boende.

Bostadsmarknaden är en tuff sådan i stora delar av Sverige. Att hitta bostad att hyra kan vara enklare sagt än gjort, särskilt i storstäderna där man får vara beredd att betala en större peng. Men det finns lösningar som gör det hela enklare. Via bostadsförmedlingen Homii, till exempel, kan den som är på jakt efter permanent boende bläddra bland tusentals annonser för andrahandsuthyrning, både vad gäller lägenhet och rum. 

Att hyra en temporär semesterbostad kan vara precis lika enkelt. Men, det gäller att inte bara välja första bästa. För att din semester ska bli så lyckad som möjligt finns en lång rad aspekter att ha i åtanke. Du vill exempelvis ta reda på vilken boendeform som passar din semester bäst, vad du vill ha ut av resan och hur du undviker att bli lurad. 

Stuga, hus eller lägenhet?

”Vi ska ju ändå bara sova där”, är ett lugnande argument man ofta hör när någon inte är helt nöjd med sin boendebokning. Och visst kan så vara fallet. Men många vill även kunna nyttja det boende de bokar. Exempelvis genom att äta frukost, laga middag och ta det lugnt i soffan när dagen närmar sig sitt slut. 

Tillhör du denna kategori? Då spelar boendet stor roll för semesterns utfall. Det finns såklart många olika valmöjligheter, och det första steget för att hitta rätt består i att bestämma vilken boendeform som passar dig och din familj eller dina vänner bäst.

Stuga

Vill du bo avskilt och med närhet till naturen? Då är ofta att hyra stuga det bästa alternativet. Här får du och din partner eller vän ett privat boende och inte sällan en trädgård ni kan spendera tid i om ni inte orkar åka på utflykter stup i kvarten. 

Hus

Är ni däremot ett större sällskap som ska resa i väg tillsammans kan en stuga bli för trångt. Då passar ett hus bättre. Ofta innebär hus något högre standard, då det sannolikt är någon annans boende året om. I övrigt erbjuds samma fördelar som med en stuga, där den största är avskildheten.

Lägenhet

Vill du bo inne i stan? Eller kanske planerar du faktiskt att bara sova i boendet? Då är lägenhet att föredra. Här kan du laga mat hemma om du vill, men oftast finns också närhet till restauranger. Om du inte har en nästintill oändlig budget tenderar ytorna i lägenhet att vara små, vilket innebär att ni inte kan bo ett allt för stort sällskap här. Lägenhet gör det även möjligt att lära känna nya bekantskaper i form av grannar.

3 punkter att tänka på innan du bokar

För att förstå vilken boendeform som passar dig krävs alltså att du funderar på vad du vill ha ut av semestern. Ska det vara en avslappande resa i naturen, eller en fartfylld resa mitt i city? Oavsett vilket du bestämmer dig för finns ett antal punkter du alltid vill se över innan du bestämmer dig för att boka ditt semesterboende.

  • Har du möjlighet att vara flexibel?

Gotland, Öland, Bohuslän och Österlen är några av de mest populära semesterdestinationerna i Sverige. Därför går boendena här ofta åt snabbt, och de som finns kvar tenderar att ligga högt i pris. Om du har möjlighet att vara flexibel rekommenderar vi dig att utforska andra orter i landet. 

  • Läs igenom hyresvillkoren noggrant!

För att undvika tråkiga överraskningar i senare skede vill du se till att ha full koll redan innan du bokar. I hyresvillkoren kan exempelvis framkomma att vissa förbrukningskostnader tillkommer, vilket gör att hyran blir högre än vad den verkade vara initialt.

  • Finns möjlighet till avbokning?

Att du eller någon i sällskapet blir sjuk innan avfärd är bara en av många oförutsedda händelser som kan göra att resan måste ställas in. Kontrollera alltid vad som gäller för avbokning.

Så skyddar du dig mot bedrägerier

Under sommaren är det högt tryck på att hyra semesterboende. Detta gör, tyvärr, att några illvilliga själar ser möjlighet att utnyttja situationen genom att agera oärligt. Bedrägerier på hyresmarknaden är förekommande, och för att undvika att bli lurad på semestern gäller att veta hur man skyddar sig.

  • Hyr gärna genom en förmedling – annars gäller inte trygghetsgarantier och Konsumentverkets riktlinjer.
  • Upprätta ett hyreskontrakt – om du trots allt väljer att hyra direkt av privatperson.
  • Kontrollera att boendet finns – exempelvis via tjänster som Google Maps och Street View.
  • Använd inga anonyma betalningsmetoder – uthyraren kan insistera på detta då hen inte vill kunna bli spårad.
  • Ring telefonnumret som står i annonsen – för att kontrollera att uppgifterna faktiskt stämmer.

När du bestämt din boendeform, vet vad du vill ha ut av semestern och gått igenom alla punkter för att skydda dig mot bedrägeri, då återstår bara att hitta och boka det perfekta boendet för en trevlig semestersommar i Sverige.v

Kommentarer är stängda.