Annons:

Premium

Blir vi fullare på flyget än på backen?

CN Traveller och HuffPost UK har utrett frågan och här är svaret: Nej, men det känns så. Av: Leif Holmkvist.

Många års empiriska studier kan övertyga en förment objektiv reporter att GT:n och vinet till maten tar bättre skruv på 12 000 meter än hemma i soffhörnan.

Så är det alltså inte. Både Condé Nast Traveller och HuffPost UK har konsulterat experter inom medicin och alkoholbruk och skrivit långa artiklar på temat som uppenbarligen engagerar många läsare.

Travel News ger det korta svaret:

Du har lika mycket blod när du flyger som nere på fosterjorden. Samma mängd alkohol ger samma promillehalt. Den alkohol som påverkar delar av hjärnan och plågar levern har samma funktion på höjd som hemma.

Men du har lite mindre syre i blodet, eftersom tryckkabinen inte helt behåller lufttrycket från marknivån, utan motsvarar trycket på omkring 2 000 meters höjd. Där är syrehalten 3-4 procent lägre än de 21 vi har på flygplatsen.

Flyg

Denna svaga syrebrist får oss att känna oss lite ”lättare i huvudet”. Alkohol kan också minska vår syreupptagningsförmåga vilket spär på känslan av upprymdhet. Följden blir att vi känner oss snabbare och mer berusade än vi egentligen är.

Helt säkert är däremot att vi blir torrare. Luftfuktigheten är lägre i planet är vi är vana vid och luftcirkulationen är effektiv. En lätt uttorkning är normalt ofarligt för någorlunda friska personer, men vissa kan få lite huvudvärk eller illamående av torr luft och vätskebrist.

Många intar mindre vätska före flygningen för att inte behöva köa till toan på planet vilket påskyndar uttorkningen. Att försöka bota vätskebristen med alkohol på flyget är dumt, det vet alla som varit bakfulla. Då gäller bara vatten, hur trist det än kan låta.