”En frivillig likvidation av SAS kommer att klippa banden till gamla åtaganden och man skulle kunna börja om på nytt med att bygga ett nytt skandinaviskt flygbolag”
Morgonens besked från svenska regeringen har ännu inte kommenterats av den danska regeringen. De två staterna är SAS största ägare med 21,8 procent vardera av aktierna. Karl-Petter Thorwaldssons besked var att Sverige säger ja till SAS sparplan, att lån från svenska staten kan omvandlas till aktier, men att det inte kommer några nya pengar från staten.
Men Jacob Pedersen, chef för aktieanalys på Sydbank och Danmarks ledande flyganalytiker, är övertygad om att beskedet kommer att skaka om det danska engagemanget i SAS i framtiden.
– Dilemmat blir först och främst att det kan vara svårt att genomföra en kapitalökning med privat kapital utan att staterna står bakom. Det är nackdelen, säger han till Berlingske.
– Den positiva sidan är att om inte staterna vill skjuta in mer pengar i SAS så måste man implementera sparprogrammet SAS Forward. Det här är en press utan motsvarighet på leasingbolag och fordringsägare – och faktiskt även på de anställda, säger han.
Samtidigt kan det enligt honom trots allt bidra till att sätta fart på sparplanen SAS Forward.
– Det har varit en kraftmätning med det gemensamma nordiska inflytandet. Danmark, Sverige och Wallenberg Investments har ägt drygt 50 procent av bolaget och det har inte funnits investerare av någon större betydelse utifrån. Det öppnar man upp för nu, säger Jacob Pedersen.
Den svenska regeringens besked sätter nu press på den danska regeringen.
– Det här tvingar de danska politikerna fram ur busken. Sverige har under några år varit lite likgiltiga för SAS, men SAS och Köpenhamns flygplats är en samlingspunkt för vår flygstrategi, och den står på spel nu eftersom det statliga inflytandet i SAS spelar in. Vi [Danmark] kan inte bara öka ägarandelen till en grad så att vi kan fortsätta ha inflytande i SAS här hemma, säger Sydbanks aktieanalyschef.
I en ledarkommentar i Berlingske kommenteras läget i SAS:
”Den arroganta andan från monopoltiden hänger i gardinerna hos SAS. Om inte medarbetarna ger upp den andan ska det till radikala åtgärder som att likvidera SAS”, skriver de.
Tidningen poängterar att statliga pengar till SAS i detta läge skulle kunna stoppas av EU som otillåtet statsstöd:
”Coronakrisen fick EU-kommissionen att upphäva de förnuftiga reglerna om statligt stöd. Nästa kapitaltillskott måste göras på kommersiella villkor. Det innebär att staternas relativa ägarandel inte får öka i samband med en kapitalökning”, konstaterar Berlingske.
SAS bör likvideras, är Berlingskes slutsats:
”En frivillig likvidation av SAS kommer att klippa banden till gamla åtaganden och man skulle kunna börja om på nytt med att bygga ett nytt skandinaviskt flygbolag. Det måste ägas och drivas av kommersiella investerare. Det nya bolaget skulle kunna ta över sunda delar av SAS, bland annat namnet om det är värt pengarna, och kanske några dotterbolag som frigjort sig från de gamla banden. Det omvandlade SAS måste i alla fall befrias från statlig ägo med eller utan frivillig likvidation.