Annons:

Premium Claes Pellvik, kommunikationschef, Ving, Adam Györki, kommunikationschef på TUI och Martina Krantz, kommunikationschef på Apollo.

Därför händer det nu – resebolagen flyttar på sommaren

Trångt, hett, dyrt och lokalbefolkningen hatar dig. Så kan julisemester vid Medelhavet vara. Därför börjar researrangörerna förlänga säsongen och leta nya resmål.

Visst, Sverige har skolplikt och den ska respekteras. Men de som har barn i förskoleåldern eller utflugna ungar kan se fram emot allt fler chanser att förlänga sommaren. För researrangörer, hotellägare och flygbolag är det en vinn-vinn-situation med bättre utnyttjande av resurserna.

När allt fler kan sköta jobbet på distans är det frestande att packa dator och mobil för några prisvärda veckor på Cypern eller Kreta i november. Det blir kanske inte morgondopp varje dag, men destinationerna blir allt bättre på att erbjuda andra aktiviteter.

I år har Ving resor till Cypern hela november ut, tidigare gick sista resan under höstlovet. Till Kreta och Rhodos kör Ving till och med första veckan i november, förr slutade de tidigt i oktober.

– Vi förlänger säsongerna successivt, säger Vings kommunikationschef Claes Pellvik.

– Många resmål har underturism stora delar av året. Det är mer hållbart om vi kan utnyttja våra hotell och vår infrastruktur en större del av året. Och de anställda kan få lön i stället för att kanske gå på a-kassa.

Långtidsresor till solkusten eller Mallorca har resebolagen länge haft, ofta inriktade på golfsugna pensionärer. Men Claes Pellvik ser möjligheter att locka betydligt yngre resenärer med förlängd säsong:

– Unga kreativa människor kan ju lika gärna sköta sitt jobb från Kanarieöarna i januari eller Mallorca i december. Vi måste bli bättre på att lyfta fram nya alternativ. Och vi får inte bli för dyra.

TUI:s nordiska kommunikationschef Adam Györki ser gärna att fler reser på för- och eftersäsong:

– Vi får faktiskt inte så många frågor om hettan. De som reser i juli vet att det blir varmt och vill ha det så. De flesta av våra gäster är på öar eller kroatiska kusten och där är det svalare. Men efter den stora branden på Rhodos häromåret får vi en del frågor om brandrisk.

TUI rekommenderar inte Aten, Madrid eller Paris i värsta hettan, men försöker få fler att resa på andra tider:

– Alla destinationer vill ha fler gäster på vår och höst och vi jobbar jättemycket med det. Alla vinner på det, det är billigare och lokalbefolkningen välkomnar besökare.

TUI samarbetar med de organisationer som protesterar mot överturismen:

– Vi lyssnar på dem och försöker sprida ut resandet. Men jag tror att det på sikt blir självreglerande.

Han är öppen för att öppna fler destinationer efter höstlovet, som ofta är slutpunkt för säsongen kring Medelhavet:

– Finns det efterfrågan i november är det jättebra, men marknaden styr. Om folk vill resa vill vi sälja.

Apollos presschef Martina Krantz säger att överturism inte påverkar företaget så mycket:

– Vi har våra stora volymer i Grekland och där är det inget stort problem.

Kreta och Rhodos är Apollos största destinationer och bolaget förlängde säsongen redan för några år sedan.

– Till Rhodos kan du åka den 13 april och sista flyget hem går den 2 november. Vi fortsätter att anpassa öppettiderna och det har inte minskat antalet gäster under juli och augusti.

Apollo utvecklar också den dynamiska paketeringen, alltså reguljärflyg och icke avtalsbundna hotell men med den trygghet en arrangör erbjuder.

– Vi växer på den dynamiska sidan och tittar hela tiden efter nya spännande resmål.

visit-dalarna
VD till Visit Dalarna
Sista ansökningsdag:
24 augusti 2025
Marknadschef till WE Travel Group
Sista ansökningsdag:
18 augusti 2025