Grattis vd Monika Hilm, du är ny vd på Yasuragi, varför valde Trond Bastiansen, COO på Nordic Hotels & Resorts, dig?
Kanske en fråga till Trond, men jag tror han sökte en ledare som fokuserar på personal vilket givet behövs efter ett pandemiår och som fortfarande har sina verkningar. Sedan gissar jag att han vill ha någon på plats som har passion för den positiva effekt Yasuragi kan ha på sina besökare, både de som kommer privat och de som kommer med sitt företag. Det som är Yasuragieffekten! Han vill ha en person som kan driva varumärket vidare genom att skapa stora visioner och driva igenom dem vinstgivande .
Vad händer under dina första hundra dagar som chef?
Mycket av min tid kommer att läggas på att vidareutveckla personalen och hitta rätt platser i den nya strukturen för alla. 2020 har varit ett omtumlande år som inneburit många strukturförändringar som nu måste läggas på plats. Vi kommer lägga mycket fokus på implementering av vårt årstidskoncept Shiki, både mot personal och gäster. Är det något som jag redan är imponerad av, så är det teamets kreativitet och nytänkande även i dessa mer prövande tider.
Enligt ert pressmeddelande så har “banbrytande ledarskapsmetoder” gjort dig “internationellt känd som hotelldirektören”. Berätta, hur är en banbrytande chef?
Man bryter mot det som är förväntat. Man utmanar normer och det som alltid har varit. Man ger plats till individen att få vara sig själv, men ifrågasätter också det mesta. Detta gör att jag kan vara mycket rolig att jobba ihop med, samtidigt som det kan vara otroligt påfrestande.
Vad kan du bli bättre på i din roll som chef?
Att hålla inne med mina idéer till rätt läge. När jag lyssnar så lär jag mig, men det är också då jag får många nya idéer och i de lägena kan det vara bra att dra åt blixtlåset eftersom alla ideer som bubblar är inte bra.
Du är utbildad i Oxford och Singapore, vilken stad är roligast att studera i?
Jag älskar alla städer jag bott i på olika sätt. Singapore var min första tur till Asien, så det är mycket speciellt för mig. Just där hade jag inte så stora mål med min utbildning, utan studerade det som var spännande. Min utbildning i Göteborg (som var förebyggande för Oxford ) samt Oxford var däremot fantastiska för då visste jag att jag ville jobba med det jag läste. Men som studentstad är Oxford helt klart något särskilt, då i stort sett alla är studenter där.
Du har arbetat både i Asien och Europa samt jobbat i både stora globala koncerner och mindre lokala. Var är mest utmanande med att vara hotellchef?
Den största utmaningen är oberoende hotell där man inte har någon att falla tillbaka på. Det var dock där jag lärde mig mest om vad det verkligen innebar att driva ett hotell och fick börja testa mina tankar runt ledarskap. Det var faktiskt personalen på ett oberoende hotell som uppmanade mig att skriva min bok.
Varför ska man åka till Yasuragi?
Så som världen ser ut idag behöver vi alla ett andrum, en plats där man kan hitta tillbaka till sin egna personliga rytm. Ibland behöver man en paus från hemmakontoret eller bara för en kort stund glömma allt och alla andra och fokusera inåt, antingen ensam eller tillsammans med någon som man känner sig bekväm med.
Yasuragi är lite som att vara i ett kloster, kommer det att förändras nu när du blir chef?
Hur menar du kloster? Jag tänker stängt, tungt och kallt när du säger kloster men jag kanske missförstår dig. När jag tänker Yasuragi så tänker jag energi, värme, ro och revitalising. Den avskalade estetik, klädkoden yukata och uppmaningen att tala i en låg ton och för ett tag stänga av den yttre världen kan kanske ses som klosterliknande. Det är dock så att när vi vågar dra ned på tempot, lugna sinnesintrycken, badar varmt och mediterar så aktiveras vårt parasympatiska nervsystem. När vi utgår därifrån får kroppen återhämtning och forskning visar att vi blir mer benägna att samarbeta med andra och tänka nya tankar – det har en effekt!
Er granne Ellery Beach på andra sidan vattnet satsar mer på fest och klackarna i taket. Har Yasuragi något att lära av detta?
Jag har inte haft möjlighet att se Ellery Beach House ännu, men det är på min lista. Nej, det är inte vad vi står för och inte vad vi satsar på. Vi kommer att satsa på njutning av smaker och lyfta intrycken för våra fem sinnen till en helhetsupplevelse.
Din bok ”Put your people first and the rest will follow” har sålts i 15 länder och används som utbildningsmaterial i hotell skolor. Hur konkret sätter man de anställda före allt annat?
Viktigast är att man lyssnar på personalen och ger tilltro så att de känner sig trygga. Konkret skall personalen känna att de är det viktigast du har i alla lägen till och med om du blir tvungen att säga upp någon. Fokus är alltid på dem och att göra det som är bäst för dem.
Vilka KPI:er kommer du att mätas mot?
GOP, GRI, NPS, P-Cost.

Monika Hilm, ny vd på Yasuragi.
Namn: Monika Hilm
Titel: VD
Familj: Amanda (11) & Antoni (9)
Bor: Nacka
Senaste resa: Bilade från Prag till Stockholm
Favorithotell: Yasuragi såklart! Annars älskar jag små okända B&B där man träffar intressanta karaktärer.
Favoritfärjebolag: N/A
Favoritreseapp: SL just nu
Flygbolag som jag åker helst med: Singapore Airlines
Favoritdestination: Nytt resmål varje resa, men gärna tillbaka till Indien
Min drömresa: Backpack genom Sydamerika
Detta vet vi inte om dig: Jag älskar silent retreats