Annons:

Eneroth: Vi ser ordentlig minskning av resandet

Enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har pandemin påverkat svenskarnas resande i hög grad. På en pressbriefing meddelade han att vårens kraftiga nedgångar av transportkapaciteten delvis kunde återtas under sommaren. Men nu ser vi återigen en minskning. – Vi är ännu inte nere i den extremt låga nivå vi kunde se i våras, vare sig i flyg eller andra transportslag, men det är en ordentlig minskning som vi ser, säger Eneroth enligt DN.

Han ser det som ett tecken på att fler ”hörsammar beskeden” från regeringen om den pågående pandemin, men betonar också att vi måste göra än mer för att se till att bara de nödvändiga resorna genomförs.

En förlängning av omställningsstödet är välkommet men det måste sträcka sig fram till sommaren 2021 och permitteringsstödet behöver utvecklas till att uppgå till 80 procent. En krisande fråga just nu är även att 100 000 förare kan få körförbud om inte yrkesförarbevisen (YKB) förlängs eftersom utbildningarna ställts in på grund av det rådande läget skriver Transportföretagen i ett pressmeddelande.

”Raderas ett trafikslag ut, får det långtgående konsekvenser för hela samhället. De förlängda stöden är helt avgörande för den svenska transportsektorn att kunna överleva. Det blir betydligt dyrare för staten att bygga upp transportinfrastrukturen på nytt om så skulle bli fallet, än att utveckla och bygga ut krisstöden”, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Transportföretagen i ett pressmeddelande.

Kommentarer är stängda.