Annons:

Europas sporthuvudstäder

Sport är ett stort intresse för många i Europa och inte minst i Sverige. Det brukar finnas hundratals evenemang och matcher att titta eller spela på. Det finns flera huvudstäder i Europa som det verkligen skriker sport om. Alla de huvudstäder som vi tar upp i den här artikeln har dessutom blivit nominerade till ACES Europe årliga pris ”Årets sporthuvudstad”. Vi tänkte ta en titt på några av dessa huvudstäder och vad de har att erbjuda i resväg, perfekt för dig som är intresserad av både resor och sport.

Lissabon, Portugal

Enligt Portugal News tog landets huvudstad Lissabon hem priset från ACES Europe som årets sportstad 2021. Lissabon är ett resmål som har mycket att erbjuda. Huvudstaden har cirka 2,8 miljoner invånare och staden är fylld av kultur där du kan uppleva flera olika slags teaterföreställningar, museum och spännande sportevent inom fotboll och andra sporter. Här kan du även besöka Benfica stadium och få en oförglömlig fotbollsupplevelse.

Prag, Tjeckien

Prag är den största staden i Tjeckien och dess huvudstad har cirka 1,3 miljoner invånare. Tillsammans med vacker arkitektur, parker och floder är Prag en stad som är värd att besöka och staden är ett populärt turistmål i Europa. Prag har två kända fotbollsklubbar: Slavia Prag och Sparta Prag. Har du planer på att besöka denna vackra och kulturella stad, går det även att ta en titt på världens näst största stadio, Strahovsky Stadion som tar hela 220 000 besökare.  Prag anordnar dessutom evenemanget Prague Games som är en av världens största ungdomsturneringarna  i innebandy.

Stockholm, Sverige

Du behöver faktiskt inte resa utanför Sveriges gränser för att besöka en sportstad i Europa. Ta tåget eller bilen och besök Sveriges huvudstad! Stockholm har extremt mycket att erbjuda när det handlar om sport. Det är inte konstigt att det finns så många sportspel och bettingsajter som fokuserar på stora sportevent och matcher som försiggår både i Stockholm och landet i övrigt. Trots förändringen gällande bonusar, går det fortfarande att få en generös oddsbonus från spelsajter och ATG-ombud. Så väl sport i Sverige som sportsbetting på nätet fortsätter att blomstra. Stockholm har många fotbollsplaner och idrottsarenor. Friends Arena har en kapacitet på 54 000 åskådare, men Ullevi och Svenska Mässan i Göteborg tar dock hem priset när det gäller kapacitet med 75 000 respektive 93 000 besökare.

Madrid, Spanien

Spanien är ett populärt resmål. Landet är rikt på kultur, historia, god mat och många sportevent. Madrid är Spaniens huvudstad och ligger mitt inne i landet. Här bor cirka 3,2 miljoner invånare och givetvis känner nästan alla av oss till fotbollslaget Real Madrid. Som namnet antyder har laget sin bas och hemmaarena i den spanska i huvudstaden. Madrid är tillsammans med Portugals huvudstad Lissabon, den spanska miljonstaden Barcelona och den skotska storstaden Glasgow, en av de städer som har två arenor med 5-stjärnigt betyg. De båda arenorna är Atlético Madrid Vicente Calderón och Santiago Bernabéu. Från Madrid kommer dessutom några av världens bästa och mest välkända fotbollsspelare, till exempel Fernando Torres, Emilio Butragueño och Raúl González Isco Iker Casillas.

ACES Europe årliga pris till Europas sportstad

Varje år delas det ut ett pris till en stad i Europa som har mer än 500 000 invånare. Utmärkelsen delas ut av ACES Europe, som är en icke vinstdrivande organisation och som även delar ut andra årliga priser som är kopplade till städer, byar och samhällen som på något sätt har utmärkt sig inom sport. Det som är fördelaktigt med detta pris är alla de förmåner som staden eller samhället får genom vinsten. Många länder brukar använda möjligheten till att fokusera på sportutbudet, vilket bland annat kan resultera i bättre arenor, fotbollsplaner och mer fokus på sportligor.

Under de senaste åren har följande städer blivit utnämnda till Europas sportstäder: 2001 vann Madrid, 2002 vann Stockholm, 2003 vann Glasgow, 2004 vann Alicante, 2005 vann Rotterdam, 2006 vann Köpenhamn, 2007 vann Stuttgart, 2008 vann Warszawa, 2009 vann Milano, 2010 vann Dublin, 2011 vann Valencia, 2012 vann İstanbul, 2013 vann Antwerpen, 2014 vann Cardiff, 2015 vann Turin, 2016 vann Prag, 2017 vann Marseille, 2018 vann Sofia, 2019 vann Budapest, 2020 vann Malaga och 2021 vinner enligt uppgift Lissabon.

Att resa i väg till en storstad brukar ha många fördelar. Inte minst finns det ofta väldigt mycket att se och göra när man besöker en större stad. Det betyder fler möjligheter för sportevent och andra underhållande upplevelser inom sportvärlden. Förutom sport brukar huvudstäder även erbjuda andra upplevelser, vilket betyder att hela familjen blir nöjd.

Kommentarer är stängda.

Stromma söker Coordinator till Business Support
Sista ansökningsdag:
11 oktober 2022
Flygansvarig på MSC Cruises
Sista ansökningsdag:
17 oktober 2022
Västindienspecialisten söker en travel consultant
Sista ansökningsdag:
22 oktober 2022