Annons:

Här är de nominerade som kan vinna årets nya restaurang i Stockholm

Här är de nominerade som kan vinna ett Wilhelmina Skogh-pris i kategorin årets “nykomling restaurang". Den 24 april på Travel News Business Forum 2023 på Sheraton i Stockholm berättar vi vem som vinner.

Läs allt om Travel News Business Forum den 24 april kl 15 här.

Och här anmäler du dig helt gratis!

Kategori: Stockholms restaurangliv har fördubblats bara sedan millennieskiftet. Och mångfalden är overkligt stor. Du kan äta mat från hela världen på många ställen i stan. Och även om några stjärnkrogar valde att stänga nyligen så tror vi att unga pigga krögare snart fyller ut luckorna. Vår stad är som Vintergatan, det dyker hela tiden upp nya stjärnor som vi inte känner till, men som vi måste besöka. Här är några av dem som lyser starkast just nu på restauranghimlen och som lockar besökare till huvudstad när och fjärran. 

Travel News Wilhelmina Skoghpris delas ut till personer och företag som utmärkt sig i sann Wilhelmina Skoghanda. Det kan vara teknisk innovation, en storslagen byggnad, men det kan också vara ett konsekvent arbete med service och hög kvalitet.

Pixie

Den första Tik-Tok-restaurangen är självfallet digital. Du beställer prisvärd pizza via en app. Och betalar på samma ställe med Swish. Maten funkar fint till rimliga priser. Inredningen är så snygg och galen att man måste ta många selfies. Stureplansgruppen fortsätter att testa nya grejer i stället för att gå i samma skor som förut. Det är modigt och framför allt roligt. 

Foto

Riche Fenix

När Matilda Jackson var ett litet barn låg hon ofta och sov under sin pappas stambord på restaurang Tranan vid Odenplan i Stockholm. Restaurangen var den hetaste heta i slutet på åttiotalet och början på nittiotalet. Matildas pappa var PG Nilsson, krögaren som alla ville känna. Idag driver han ett krogimperium med flaggskeppen Riche och Sturehof på Stureplan. Länge var PG rädd för Södermalm som han beskrev som ett annat land än Stureplan. Men till slut skickade han dit sin nu vuxna dotter att öppna en liten bar i apoteket Fenix gamla lokaler. Det har blivit årtiondets krogöppning i Stockholm. Det är kö på gatan redan när man öppnar kl 16. Trängseln i baren en timme senare är värre än lilla baren på Riche vid midnatt. Här hänger de coolaste från nittiotalet (Fredrik Sahlin) till de coolaste på tjugotalet (Amie Bramme Sey). Inredningen är skapad av de lika coola kändisbarnen Ellen Nyqvist och Louise Tungården. Men undrar du över det bakvända stoppskyltarna i baren måste du fråga PG själv. Det är han som har bestämt att gästerna ska ha något att prata om. Det är i alla fall här man ska hänga våren och sommaren 2023. Riche Fenix är vår tids Tranan. Vår tids hipsters har fått sin egen fritidsgård.

Fil:Röda Huset Sergelpaviljongen Stockholm 01.jpg

Röda Huset 

Vi trodde inte att det skulle gå att få liv i Sergels Torg, Stockholms mest centrala och sunkiga torg. Men vi hade fel. Det är en sak att få området att se snyggt ut på ytan. Men det viktigaste är att locka rätt entreprenörer till platsen. Hampus Thunholm, prisbelönt bartender och krögare på Röda Huset, är ett bra exempel på vad vi talar om. Han brinner för sin låda eller sitt torn på exakt rätt sätt. Passionerat och initierat utan att bli påträngande.

Röda huset är alltså den tjocka pinne som sticker upp mellan Kulturhuset och den byggnad som en gång hyste SEB-kontorskomplex på Malmskillnadsgatan. Bakom de tonade rutorna serveras finfina drinkar med ingredienser från hela Sverige och schysst käk till anständiga priser. I folie-taket hänger stans snyggaste glaslampa. Röda Huset har blivit en mötesplats för allt från turister från vischan till Stureplans hetaste krogpersonal. 

Överblicks bild på eden sett från himlen ovanifrån

Eden 

Stockholms nya heta utehäng ligger längst ut på Smedsudden, granne med badet. Läget är perfekt, närheten till Västerbrons fäste gör att det är lätt att ta sig hit, men det är ändå på rejält störavstånd från boende. Nattlivsprofilen Jakob Grandin och krögaren Sally Voltaire har gjort om det slitna gamla sekelskifteshuset, som stått tomt länge, till en eftertraktad och omedelbart populär krog. Magiska sommarkvällar har vi avnjutit här.

Biblioteket Live - Stockholms nya nöjespalats | folk o folk

Biblioteket Live

Medborgarhuset vid Medborgarplatsen har renoverats i evigheter. Men sedan ett drygt år är det äntligen klart. I den del som förr rymde det kommunala biblioteket har det blivit en restaurang och konsert- och eventlokal. Det finns fortfarande spår av den gamla verksamheten i form av de k-märkta hyllorna. Men själva bokutlåningsverksamheten finns numera i en annan del av det gula huset ut mot Götgatan. Vi uppskattar maten, elegant husmanskost med många kända rätter, men också Biblioteket Lives snyggt inredda lokaler och majestätiska bar imponerar. Detta ställe har alla förutsättningar att bli en av Södermalms viktigaste mötesplatser för en bred publik. Alltså leva upp till Medborgarhusets fantastiska namn. 

Emma Shields är kökschef på Freyja.

Freyja

Freyja på Hornsgatan 18 ligger högst upp i av ett av stans fulaste kontorshus. Men det tänker man inte på när man går runt i de nybyggda lokalerna som ritats av Gert Wingårdhs Stockholmskontor. Drinkarna heter saker som Cykla till Bahamas, Polaren Pär och Storfräsaren’. Matsalen är mer mysig än snobbigt elegant och maten förstås närodlad i så hög utsträckning som möjligt. Det är svensk mat signerad stjärnkocken Emma Shields. Vi har njutut av kroppkakor, gravad strömming och vårkyckling fylld med dragon. Mums, mums, mums. Men det bästa här är förstås utsikten i alla väderstreck. Takterrassen är unik eftersom du både kan se ut över Saltsjön OCH Mälaren. Freyja kommer att bli en ny institution.

Foto

Brutalisten

Det finns många restauranger som vill strykas medhårs och så finns de som vill utmana och provocera. Brutalisten är ett exempel på det sista, en modig krog som blev omskriven i världspressen före de lokala drakarna. Bakom restaurangen hittar vi en världsberömd konstnär (Carsten Höller) och en svensk stjärnkock (Stefan Eriksson). De har en idé som gränsar till vansinne, det som serveras ska vara så enkelt och rent som det över huvud taget går att tillaga. Det borde inte smaka gott, men det gör det och då blir det ett mindre mirakel som lockar foodies från hela världen. Och vad är då hemligheten? Fantastiska råvåror förstås. 

Läs allt om Travel News Business Forum den 24 april kl 15 här.

Och här anmäler du dig helt gratis!

Kommentarer är stängda.