Annons:

Annons:

”Iranskt luftrum viktigt för alla bolag i regionen”

Flygbolag som Qatar Airways, Emirates och flera andra från Gulfländerna flyger fortfarande över iranskt och irakiskt luftrum, rapporterar Reuters. Flera andra internationella bolag har på senare tid lett om sina rutter, efter att USA och Iran genomfört raketattacker mot varandra i området och sedan Ukraine International Airlines flight 752 sköts ner. Reuters uppgift att Emirates flyger över Iran förnekas av bolaget. - Ja det stämmer att vi flyger över irakiskt luftrum som många andra, men inte över iranskt luftrum, skriver Emirates Sverigeschef i Björn Ekegren i ett mejl till Travel News.

Att leda om flygrutterna skulle slå mot lönsamheten.

– Iranskt luftrum är viktigt för alla operatörer i den har regionen, säger Adil al-Ghaith vid Emirates till Reuters.

Den 8 januari sköts Ukraine International Airlines flight 752 ner, enligt Iran av misstag, på väg mellan Teheran och Kiev. Samtliga 176 människor ombord dog.

 

2 kommentarer

  1. Terje: Tyvärr en rätt dålig skrivelse i TN. Flera bolag i regionen har inte några andra luftrum att färdas i helt enkelt, har inte något med lönsamhet att göra. EASA rekommenderar flygbolag att flyga över 25 000 fot i Iranskt-/Irakiskt luftrum och inte något annat. Så vitt jag vet - och det är väl vad TN borde kontrollera istället - flyget inte något flygbolag under dessa höjder utan snarare med god marginal.
  2. Flygkonsult: Ev. överflygningar kan lätt kontrolleras genom Flightradar24.