Annons:

Kris i krogbranschen: ”Unga drömmer om annat än att slita”

Personalbristen i restaurangbranschen i Sverige är akut, rapporterar flera medier. Krögaren och hamburgerentreprenören Johan Jureskog säger till Aftonbladet att det har blivit ”arbetstagarens marknad” och att minimilönen, 130 kronor i timmen, är alldeles för hög.

– Det har blivit arbetstagarens marknad, de flesta ungdomar drömmer om annat än att slita, säger han.

Han hoppas på ett mer utarbetat system för lärlingsplatser på svenska restauranger.

I april fanns ungefär 6 000 lediga jobb inom restauranger, caféer och barer, rapporterar Ekot. Salvatore Scappini, som är konsult inom restaurangbranschen, säger att lönerna i stället bör höjas. Även Malin Ackholt, förbundsordförande på hotell- och restaurangfacket HRF, menar att arbetstagare väljer bort krogbranschen på grund av de dåliga villkoren.

En kommentar

  1. Anonym: Intressant att den person som har möjlighet att påverka just villkoren, uttalar sig om att arbetstagarna väljer bort branschen pga de dåliga villkoren. Hade HRF inte varit så tafatta så kanske branschen haft hyfsade villkor. Arbetstiderna är svåra att göra något åt, det är ju som det är. Men villkoren och ersättningarna i övrigt går att göra mycket åt. Men HRF verkar livrädda för att förhandla om en rimlig ersättning för att jobba helgdagar, storhelger och allt annat som är utanför "normal" arbetstid.