I Stockholm väntas hela 256 000 utländska turister anlända via kryssningsfartyg i år, en kraftig ökning från 196 000 förra året och en återgång till nivåerna från 2019. Totalt planeras 41 turnaround-anlöp, där passagerare påbörjar eller avslutar sina resor i huvudstaden, vilket ger ett extra lyft till hotell- och restaurangnäringen. Det rapporterar DI.
Särskilt AIDA Cruises satsar stort på Stockholm, med 31 planerade anlöp under året – däribland flera med fartyget AIDAmar, enligt Stockholms Hamnar.
Via Stockholm Cruise Network arbetar Stockholms Hamnar målmedvetet för att locka fler kryssningsresenärer till staden. Genom att fokusera på nya marknader och fler turnarounds – där passagerare startar eller avslutar sin resa i Stockholm – skapas möjligheter för ökad turism och längre vistelser i staden.
Stockholm är också en aktiv medlem i Cruise Baltic, ett samarbete mellan Östersjöländerna för att gemensamt marknadsföra regionen som en mångsidig och attraktiv kryssningsdestination. Dessutom deltar Stockholms Hamnar i European Cruise Council (ECC), där branschens aktörer arbetar tillsammans för att påverka och utveckla kryssningsindustrin på europeisk nivå i nära dialog med EU:s institutioner.
Miljöarbetet är en central del av strategin. I dag kan nästan hälften av alla kryssningsfartyg som anlöper Stockholm ansluta till landström, vilket minskar utsläppen av koldioxid och partiklar. Genom nationellt stöd och EU-medel, i samarbete med hamnarna i Köpenhamn/Malmö, Århus och Helsingfors, har Stockholms Hamnar investerat i högspänningsanläggningar på två av stadens centrala kryssningskajer.
Hamnen har även välutbyggda system för mottagning av svart- och gråvatten, och erbjuder omfattande service för återvinning och avfallshantering för fartyg som inte har egna system ombord. Allt för att säkerställa en hållbar utveckling av kryssningsnäringen i Stockholm och Östersjöregionen.
Samtidigt har Göteborg också fått en stark start på kryssningssäsongen 2025. I börjande av april anlöpte AIDAmar även kryssningsterminalen i Arendal, vilket markerade säsongspremiären. Under året väntas 64 kryssningsfartyg gästa Göteborgs Hamn, vilket är en ökning från 56 fartyg ifjol, och omkring 100 000 turister väntas anlända vattenvägen.
Tyska turister dominerar i Göteborg, följt av italienare, amerikaner och engelsmän. 2025 blir också det sista året kryssningsfartyg kan lägga till i Arendal – från 2026 flyttas kryssningsverksamheten till Älvsborgshamnen på grund av bygget av Stena Lines nya färjeterminal.
Fakta om AIDA Cruises
Vanliga destinationer: Nordeuropa, Östersjön, Medelhavet, Kanarieöarna och Karibien
Grundat: 1996 (ursprungligen som Deutsche Seereederei)
Huvudkontor: Rostock, Tyskland
Ägare: Helägt dotterbolag till Costa Crociere S.p.A., som i sin tur ägs av Carnival Corporation & plc
Marknad: Främst tysktalande resenärer (Tyskland, Österrike, Schweiz)
Flotta: 13 fartyg med en sammanlagd kapacitet på cirka 30 781 bäddar
Flagg: Samtliga fartyg seglar under italiensk flagg och är registrerade i Genua
Kryssningskoncept: Informell och aktivitetsinriktad atmosfär med fokus på yngre och aktiva resenärer
Miljöprofil: Två av rederiets största fartyg, AIDAnova och AIDAcosma, drivs med flytande naturgas (LNG) och rederiet planerar att övergå till biobränslen när dessa blir tillgängliga
Populära fartyg: AIDAprima, AIDAperla, AIDAnova, AIDAcosma