Annons:

Annons:

Länder vill ha vaccinpass – EU är inte lika övertygat

Flera turistländer i Europa vill att EU ska införa vaccinpass för att få fart på resandet igen. Förslaget väcktes av Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis tidigare i vinter.

TT skriver att idén har varit populär i Sydeuropa.

– För länder som Portugal eller Grekland är turismen av särskild vikt för ekonomin, sa exempelvis den portugisiska premiärministern António Costa förra veckan.

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel är inte övertygad. Dels kan ett sådant pass leda till tolkningar att vaccinet är obligatoriskt, dels behöver många fler vaccineras innan ett sådan pass kan bli relevant.

– Om det införs för tidigt kommer det att orsaka stor frustration, sa han i går.

Frågan ska tas upp under ett EU-toppmöte på torsdag.

11 kommentarer

 1. Vera: Turismen är någ särskild viktig för ekonomi för alla EU länder,inte bara för Grekland. Brå ,att Charles Mickael är inte övertigat angående vaccinpass. Det kommer att skapa kaos för resenerer, som kanske inte hinner blir vaccinerade i god tid ,men har redan köpta flygbiljetter.Frågan om vaccinpass borde inte ens ta up på EU möte.Hoppas att det blir nedröstat.
 2. Anonym: Ja vi som är resande eller på väg att resa ,kan ju inte ,bör inte gå före dom som är i behov av vaccinet innan .Så när grupp 4 har fått sin andra spruta så anser jag att det kan komma på tal .Själv är jag för Vaccinpass 👍.
 3. Medborgare: Storebror ser dig. Vaccinpass för Covid-19 men det är ok att fritt sprida Ebola,TBC utan gränser? Är den så förhatliga "sjärnan" på bröstet på väg åter i annan form? Ska stater tvinga folk att ta injektioner hur som helst? Det brukas ivrigt pratas om etik och moral i alla andra frågor men i denna fråga är det en enkelriktad masshysteri.
 4. Vera: Tack till Medborgare som har hellt rätt. Och svat till anonym som hade förvexlat ämne,som handlar inte om prioriteringar ,utan vaccinpass.vilket är två olika saker.När det gäller prioriteringar kommer jag någ inte hamna i grupp 4 ,endå hoppas jag att förslaget ska inte gå igenom
 5. Marcus Andersson, Ticket.se: Det är väll inget konstigt med att ha ett hälsopass som tydligt visar vilka vaccinationer man har? TBC, Gula Feber, Japansk Hjärnhinneinflammation eller COVID-19 spelar väll ingen roll? Du kan själv välja att avstå från att resa om du inte vill ta vaccinationen i såna fall. Vill du inte ta ditt vaccin, Fine, men räkna då med att du måste betala uppåt 2000kr för ett PCR-test tills dess att viruset är utrotat. Vaccinpass gör det möjligt för världen att återhämta sig ekonomiskt fortare, något som gynnar alla vare sig du tagit sprutan eller inte.
 6. Vera: Jag glömde even säga om Sveriges befolkning hade inte varit så ansvars lösa och kunnat ofra någon väcka till rekomandationer att håla sig hemma ,så hade dem kanshe kunna vaccinera med högre tackt, istelet för att spåra smittan.
 7. Vera: Markus jag vill vaccinera mig ,och hade just på Ticket redan köpt min flygbiljett, men det värkar att alla blir inte vaccinerade förre midsommar som var sagt frön början.I övrigt har jag inget emot vaccinpass,utover anledningen som jag skrev överst
 8. Jonas: Jättebra ide´, skulle kännas jättetryggt att veta att där man åkt är folk vaccinerade. Vi kör ju inte bil utan körkort . Är man kränkt och inte vill ta vaccin så behöver man inte resa.
 9. Lotta: De som av olika anledningar inte kan ta vaccinet, typ allergier, sjukdom eller för den delen barn. Vad är er lösning för dem? Hur ska den administrativa delen fungera och vilka ska betala för den? Att vissa länder kräver vaccinationsintyg för t ex gula febern osv är ju nåt helt annat, då pratar vi ett fåtal länder, välj ett annat land att åka till. Det som diskuteras här och som många förespråkar gäller ju hela Europa eller t.o.m. hela världen.
 10. Torbjörn: Vaccinationspass har använts under mycket mång tid och i många länder. Det vanligaste exemplet är förmodligen Gula Febern - ingen spruta = ingen inresa. Tyvärr är inte världen rättvis och skall vi få igång turismindustrin så fort som möjligt får vi nog leva med detta dokument.
 11. Anonym: Hej, hela familjen tog sprutan för gula febern , när vi skulle till Brasilien . Aldrig nån som tittade i den gula boken. Vi tog den frivilligt för vi ville inte ha gula febern. Men att införa ett vaccinpass i hela Europa, det är en helt annan scenario. För det första är vi många som har haft sjukdomen. Vi är många! Vi under cirka 70 år har ju en överlevnad på 99,95%. Medelåldern på de som dött är 85 år . Bra om riskgrupper tar vaccin för att framförallt skydda sig själva . Eftersom smittsam är du vaccinerad eller inte , källa FHM. Det ska visst minska en aning om du är vaccinerad. Men det som kommer göra skillnad med sprutan och behov om vård på sjukhus är om riskgrupper vaccinerar sig. Vaccinet minskar risk för allvarlig symtom / död. Det finns många gravida, allergi problem, ,nedsatta immunförsvar som inte kan vaccinera sig. Väldigt viktigt att alternativ finns med uppvisad intyg om antikroppar eller test teknik .

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.