Lönnsirapsbedrägeri är knappast något återkommande åtalspunkt i svenska domstolar. Men lönnsirap, som kallas Kanadas ”flytande guld”, är bland de 10 mest förfalskade livsmedel globalt.
Men under 2011 och 2012 stals nära 3 000 ton lönnsirap från den strategiska reservatet i Québec, skriver Salon.
Nu ska stölderna bekämpas med en unik typ av ”fingeravtryck” för att förhindra att sockersirap märkt som lönnsirap som tränger sig ut på marknaden.
Ett forskarteam vid University of Guelph har utvecklat metoder för att upptäcka lönnsirapsbedrägerier. De använder fluorescensfingeravtryck, som analyserar hur vissa molekyler i lönnsirap lyser när de utsätts för UV och synligt ljus, för att se om det är en potentiell förfalskning.
Distinkta fluorescensfingeravtryck hittades för varje testad sirap och blandning, vilket avslöjar egenskaper som kan användas för att skilja rena från förfalskade prover.