”Människor från andra länder köpte cirka 36 procent av de fastigheter som såldes på Mallorca och dess närliggande öar under fjärde kvartalet”
Alla gillar Mallorca. Om det för några decennier sedan fanns farhågor om att ön skulle mista sin position har den på senare år snarast stärkt den. Inte minst genom utländska besökare som stannar länge eller för gott.
Tillströmningen av utlänningar har lett till skyhöga hyror och bostadspriser på Mallorca och dess grannö Ibiza som tvingar dess invånare att bo i tillfälliga boenden eftersom de inte har råd med annat.
– Om du har en normal lön, det är väldigt svårt att hitta ett boende nuförtiden, säger Rona Pineda, som äger en blomstrande restaurang utanför hamnen i Palma de Mallorca, till Bloomberg. Men inkomsterna räcker inte för att ha råd att bo där.
32-åringen har delat en lägenhet med två sovrum med ett annat par sedan Spanien lyfte pandemirestriktionerna i slutet av 2020.
Befolkningen på de Baleariska öarna – dit även Menorca och Formentera räknas – har ökat med 50 procent sedan 1996. Trenden har tagit fart under de senaste åren när pandemin ökade antalet distansarbetare på öarna.


En växande befolkning skapar behov av fler poliser, läkare och städare, som alla behöver bo. Bostadspriserna har pressats upp på öarna, och har förvärrats av regeringens politik som begränsar byggandet för att bevara mark. Stigande inflationen under det senaste året bidrar också.
– Fler och fler människor flyttar till husbilar, det är fortfarande en minoritet men en ökande trend som vi inte såg för några år sedan, säger Matias Vidal, chef för den lokala fastighetsbyrån Inmovisa som har sålt bostäder på Mallorca i decennier.
– Utlänningar har vanligtvis mer pengar tillgängliga och de letar inte så noga efter fynd så det får priserna att skjuta i höjden.
Människor från andra länder köpte cirka 36 procent av de fastigheter som såldes på Mallorca och dess närliggande öar under fjärde kvartalet 2022, enligt Colegio de Registradores. Mäklare säger att köparna sträcker sig från tyska och brittiska pensionärer till investerare från Latinamerika och Ryssland.

Den har drivit huspriserna på Balearerna till de högsta bland alla regioner i Spanien, inklusive Madrid, enligt en rapport.
Mallorca och Ibiza har också försökt förändra bilden av ”partyö” genom att sikta på mer lyxturism. Mallorca har lagt till 10 nya femstjärniga hotell sedan 2018, medan Ibiza har fördubblat antalet exklusiva resorter sedan 2016.
Skiftet gör bostadskrisen värre, eftersom exklusiva etableringar kräver mer personal.